Tápláló zöldséges receptek a tavaszi fogyókúrához

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 03. 30. 22:28

Ünnepek idején szeretjük nem kifejezetten diétás fogásokkal kényeztetni magunkat, de ha már a húsvétot is magunk mögött hagyjuk, érdemes új lapot nyitni, és egészségesebb recepteket is kipróbálni. Mi, magyarok híresen keveset fogyasztunk zöldségekből, pedig az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a kiegyensúlyozott táplálkozás részeként napi közel fél kiló zöldséget és gyümölcsöt kellene enni. Az ötszáz termelőt tömörítő DélKerTÉSZ szakértői el is árulják, hogyan lehet friss zöldségekből egyszerű, de mégis laktató fogásokat készíteni.

Télen és kora tavasszal az immunrendszerünkre kemény próbát mérnek a vírusok, ezért is különösen fontos, hogy egészségesebb ételekhez nyúljunk. Szerencsére ma már minden évszakban nagy választék áll rendelkezésre a boltokban friss, hazai zöldségekből és gyümölcsökből, egy kis fantáziával és odafigyeléssel kiegyensúlyozottan táplálkozhatunk, miközben az elfogyasztott kalóriákat is kordában tartjuk. Ráadásul például hazai paprikát azért is nagyon megéri venni, mert annak magasabb a vitamintartalma is – nemcsak arra érdemes figyelni tehát, hogy mennyi zöldséget eszünk, hanem arra is, hogy az honnan származik.

Sülve-főve még jobb

A DélKerTÉSZ kutatása szerint a magyarok legnagyobb része, 34%-a csak hetente 2-3 alkalommal fogyaszt zöldséget, gyümölcsöt pedig csak 31% eszik hetente 2-3 alkalommal. Pedig nem kellene a nyers salátákra korlátozódni, hiszen van olyan zöldség, aminek kifejezetten jót tesz a hőkezelés, és nemhogy veszítene értékéből, még egészségesebbé válik a főzés hatására. Ilyen például a kelkáposzta, amely úgynevezett goitrogén anyagokat tartalmaz, ezek pedig ronthatják a pajzsmirigy működését. Párolással, főzéssel ezek az anyagok elillannak, viszont a magas antioxidáns- és kalciumtartalmú zöldség immunerősítő, gyulladásgátló hatásai nem sérülnek jelentősen. Emellett a káposzta a különböző diétás étrendeknek is kedvelt alapanyaga, magas rost- és alacsony kalóriatartalmának köszönhetően. Hasonlóképpen, a szakemberek kifejezetten javasolják, hogy a paradicsomot főzve, sütve is fogyasszuk, ezek során ugyanis fokozódik a benne lévő likopin hatása, amely egy erős antioxidáns. A likopin – amelynek a paradicsom a színét is köszönheti, és a piros árnyalatú paprikákban is megtalálható kisebb mennyiségben – daganatmegelőző hatással bír, ezt ma már számos kutatási eredmény megerősíti.

Nemcsak arra érdemes fi gyelni, hogy mennyi zöldséget eszünk, hanem arra is, hogy az honnan származik

Gyermekkorunk kedvence kicsit másképp

Paradicsomlevest nem csak sűrítményből vagy üveges szószból érdemes készíteni. Izgalmasabb a végeredmény, ha a félbevágott paradicsomokat olívaolajjal meglocsolva sütőbe tesszük, és körülbelül 25 perc alatt addig sütjük, amíg a széle meg nem barnul, ez a kis pörzsanyag adja meg az extra ízhatást. Egy serpenyőben hagymát párolunk, majd, ha már puha, fokhagymát és chilit adunk hozzá, belerakjuk a sült paradicsomokat és sóval, borssal fűszerezzük. Lepürésítve egy sűrű pürét kapunk, amely ízlés szerit hígítható vízzel vagy alaplével.

Hasonlóan egészséges és finom levest készíthetünk sült kápia paprikából. A lépések szinte megegyeznek a paradicsomleves készítésével, de a paprika héját és magjait a sütés után el kell távolítani, és az ízeket meg lehet bolondítani egy kis balzsamecet hozzáadásával. A már szinte kész levesbe a végén tejszínt is önthetünk, így kalóriadúsabb, laktatóbb ételt kapunk.

A sült paprika és paradicsom nem csak levesnek kiváló, de botmixerrel pürésítve, minimális fűszerezéssel is izgalmas krémet kapunk a sütőben elkészített zöldségekből. //

 

A cikk a Trade magazin 2023/4. lapszámában olvasható.

Kapcsolódó cikkeink