Tápláló zöldséges receptek a tavaszi fogyókúrához
Ünnepek idején szeretjük nem kifejezetten diétás fogásokkal kényeztetni magunkat, de ha már a húsvétot is magunk mögött hagyjuk, érdemes új lapot nyitni, és egészségesebb recepteket is kipróbálni. Mi, magyarok híresen keveset fogyasztunk zöldségekből, pedig az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a kiegyensúlyozott táplálkozás részeként napi közel fél kiló zöldséget és gyümölcsöt kellene enni. Az ötszáz termelőt tömörítő DélKerTÉSZ szakértői el is árulják, hogyan lehet friss zöldségekből egyszerű, de mégis laktató fogásokat készíteni.
Télen és kora tavasszal az immunrendszerünkre kemény próbát mérnek a vírusok, ezért is különösen fontos, hogy egészségesebb ételekhez nyúljunk. Szerencsére ma már minden évszakban nagy választék áll rendelkezésre a boltokban friss, hazai zöldségekből és gyümölcsökből, egy kis fantáziával és odafigyeléssel kiegyensúlyozottan táplálkozhatunk, miközben az elfogyasztott kalóriákat is kordában tartjuk. Ráadásul például hazai paprikát azért is nagyon megéri venni, mert annak magasabb a vitamintartalma is – nemcsak arra érdemes figyelni tehát, hogy mennyi zöldséget eszünk, hanem arra is, hogy az honnan származik.
Sülve-főve még jobb
A DélKerTÉSZ kutatása szerint a magyarok legnagyobb része, 34%-a csak hetente 2-3 alkalommal fogyaszt zöldséget, gyümölcsöt pedig csak 31% eszik hetente 2-3 alkalommal. Pedig nem kellene a nyers salátákra korlátozódni, hiszen van olyan zöldség, aminek kifejezetten jót tesz a hőkezelés, és nemhogy veszítene értékéből, még egészségesebbé válik a főzés hatására. Ilyen például a kelkáposzta, amely úgynevezett goitrogén anyagokat tartalmaz, ezek pedig ronthatják a pajzsmirigy működését. Párolással, főzéssel ezek az anyagok elillannak, viszont a magas antioxidáns- és kalciumtartalmú zöldség immunerősítő, gyulladásgátló hatásai nem sérülnek jelentősen. Emellett a káposzta a különböző diétás étrendeknek is kedvelt alapanyaga, magas rost- és alacsony kalóriatartalmának köszönhetően. Hasonlóképpen, a szakemberek kifejezetten javasolják, hogy a paradicsomot főzve, sütve is fogyasszuk, ezek során ugyanis fokozódik a benne lévő likopin hatása, amely egy erős antioxidáns. A likopin – amelynek a paradicsom a színét is köszönheti, és a piros árnyalatú paprikákban is megtalálható kisebb mennyiségben – daganatmegelőző hatással bír, ezt ma már számos kutatási eredmény megerősíti.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2023/03/Vegan_Zoldseges_recept_opt.jpeg)
Nemcsak arra érdemes fi gyelni, hogy mennyi zöldséget eszünk, hanem arra is, hogy az honnan származik
Gyermekkorunk kedvence kicsit másképp
Paradicsomlevest nem csak sűrítményből vagy üveges szószból érdemes készíteni. Izgalmasabb a végeredmény, ha a félbevágott paradicsomokat olívaolajjal meglocsolva sütőbe tesszük, és körülbelül 25 perc alatt addig sütjük, amíg a széle meg nem barnul, ez a kis pörzsanyag adja meg az extra ízhatást. Egy serpenyőben hagymát párolunk, majd, ha már puha, fokhagymát és chilit adunk hozzá, belerakjuk a sült paradicsomokat és sóval, borssal fűszerezzük. Lepürésítve egy sűrű pürét kapunk, amely ízlés szerit hígítható vízzel vagy alaplével.
Hasonlóan egészséges és finom levest készíthetünk sült kápia paprikából. A lépések szinte megegyeznek a paradicsomleves készítésével, de a paprika héját és magjait a sütés után el kell távolítani, és az ízeket meg lehet bolondítani egy kis balzsamecet hozzáadásával. A már szinte kész levesbe a végén tejszínt is önthetünk, így kalóriadúsabb, laktatóbb ételt kapunk.
A sült paprika és paradicsom nem csak levesnek kiváló, de botmixerrel pürésítve, minimális fűszerezéssel is izgalmas krémet kapunk a sütőben elkészített zöldségekből. //
A cikk a Trade magazin 2023/4. lapszámában olvasható.
Kapcsolódó cikkeink
Háromból egy ír család magának termeli a zöldséget és gyümölcsöt
A SuperValu és a GIY (Grow it Yourself) kutatása szerint…
Tovább olvasom >A helyi termelőket részesíti előnyben az Aldi UK
Brit almatermesztőkbe invesztál az Aldi az Egyesült Királyságban, amely a…
Tovább olvasom >Tízből kilenc magyar nem eszik elég zöldséget, gyümölcsöt
Csupán 10%-unk eszi meg zöldségből és gyümölcsből az Egészségügyi Világszervezet…
Tovább olvasom >További cikkeink
A nagyvállalatok ellenállnak a gazdasági bizonytalanságnak
Visszafogott várakozások jellemzik a hazai nagyvállalati szektort a következő egy…
Tovább olvasom >Cégtrend 2024-ben: pozitívabb félév, de még mindig negatív üzenet
Az elmúlt öt év legalacsonyabb cégszámát idén júniusban regisztrálták. Az…
Tovább olvasom >A Magyar Marketing Szövetség a szakma utánpótlásáért
A Magyar Marketing Szövetség aktívan tesz a szakma jövőjéért, ezért…
Tovább olvasom >