Tanyasi csirke: ráérős növekedés, szabadtartás, természetes takarmány
A Tanyasi csirke a kisvárdai Master Good több mint egy évtizede meghonosított ökocsirkéje. A Tanyasi a mai magyar piacon megvásárolható legjobb minőségű csirke, állatjólléti és takarmányozási előírásai a legszigorúbbak, növekedési ideje a leghosszabb. Októbertől megújult csomagolásban érkezik az áruházláncokba.
A „tanyasi csirke” öko-koncepcióját a Master Good cégcsoport alapító-tulajdonosa, Bárány László közel másfél évtizede alkotta meg. Olyan termelési formát alakított ki, amely ötvözi a modern baromfiipar minőségellenőrzési, biztonsági lehetőségeit a régi háztáji csirketartás erényeivel. Vagyis képes ellenőrzött, sztenderd körülmények között olyan csirkét nevelni, amely az intenzív növekedésű brojlerénél jelentősen hosszabb életét nagyrészt szabadban tölti, s amely húsában a régi idők ízeit idézi.
Az egykori vállalásban szerepet játszott a Bárány család történelmi háttere is, amelyben megvannak az elkötelezettség alapjai a tradicionális tartásmódok és a technikai fejlesztések iránt is. A cégalapító felmenői között ott találjuk a Széchenyi grófok egykori baromfitenyésztőjét, Bárány László nagyapját, aki 1931-ben megépítette Magyarország első mesterséges keltetőállomását is.
Indulásakor az ökoprogram mintáját a francia label rouge kritériumai adták. Az Európai Unió direktívákban szabályozza a szabadtartás feltételeit, a használható fajtacsoportokat, az állatonként szükséges területet, és az alkalmazható takarmányokat. A Tanyasi ezeknek megfelelő szigorú szabályok szerint nevelkedik. Az extenzív fejlődésű csirkék kizárólag növényi eredetű táplálékot kaphatnak, amely 75%-ban gabona, zömében kukorica. Életük első négy hetét egy legfeljebb 400 m2-es körbeablakos ólban töltik, majd szabadtartásba kerülnek. Kifutójuk ólanként egy hektárnyi füves, illetve legalább 30%-ban fás-bokros terület, amelyen az állatok szabadon mozognak, kapirgálnak.
Az egyetlen tényező, amely a biotartástól megkülönbözteti ezt a tartási formát, hogy a tanyasi csirke takarmányát nem biobúzából és biokukoricából keverik. A csirkék természetesen semmilyen hozamfokozót, mesterséges anyagot, antibiotikumot és állati fehérjét nem kaphatnak.
A Tanyasi csirkék nevelését kezdettől fogva a Master Good szerződött gazdálkodó partnerei végzik Kisvárda környéki településeken. A ma közreműködő több mint 20 családi gazdaság letelepíti a naposcsibéket, a meghatározott szabályok szerint takarmányozza, gondozza őket, majd egy 81 napos ciklus után adja át a vágócsirkéket, 1,5 és 2 kg-os súlyban. A vágás és csomagolás a Master Good kisvárdai vágóüzemében, Közép-Kelet-Európa legmodernebb baromfiipari létesítményében zajlik.
A Tanyasi csirke a mai magyar piacon megvásárolható legjobb minőségű csirke, állatjólléti és takarmányozási előírásai a legszigorúbbak, növekedési ideje a leghosszabb. Magas minőségi sztenderdjeit a belőle forgalmazott számottevő mennyiség mellett is folyamatosan őrzi. A bevezetése óta eltelt közel másfél évtizedben ugyanis jelentősen megnőtt az érdeklődés a Tanyasi termékek iránt. Míg az indulásnál hetente összesen 250-300 darab csirkét forgalmaztak, a mennyiség öt év után már átlépte a heti ötezer darabot, ma pedig több mint 15 ezer darabot vágnak hetente.
„A Tanyasi csirke ma a hazai csirkefogyasztásnak kevesebb mint 1 százalékát képviseli” – mondja ifjabb Bárány László, aki édesapjától nemcsak a Master Good ügyvezetői székét, de a fajta ügyének gondozását is átvette. „Ez az arány Franciaországban csaknem 30 százalékos, német nyelvterületen 8-12, angol területen pedig 5-7 százalék. Bízunk abban, hogy az egyre tudatosabb fogyasztók igénye a hagyományos, természetes és ízletes iránt a tanyasi csirke részesedésének jelentős növekedését eredményezi majd.”
A Tanyasi csirke az áruházláncokban kapható, általában a Spar áruházaiban, a Tescókban, Auchanokban és a Metro áruházakban.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Visszafogott év után erős az ünnepi szezon
Az online vásárlók 74%-a, mintegy 3,1 millió fő készül az…
Tovább olvasom >Régiók harca: ezek a legnépszerűbb ételek a magyarok szerint
Mexikói ételekből az országos átlag ötszöröse fogy Debrecenben, míg Szeged…
Tovább olvasom >Vállalkozásra szabott csarnokok segítik a KKV-k fejlődését és növekedését
A RaktárAD belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező logisztikai fejlesztő új fejezetet…
Tovább olvasom >