Támogatja a médiapiaci paradigmaváltást a TV2

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 11. 11. 11:41

A TV2 üdvözli és szorgalmazza azt a médiapiaci paradigmaváltást, amely a fő kereskedelmi célcsoport kiszélesítését célozza meg a 18-49 éves korosztályról 18-59-re. A csatorna 2014. január 1-től a társadalmi és demográfiai folyamatokat követve az új kereskedelmi célcsoportot veszi alapul árképzésében.

tv2

Simon Zsolt, a TV2 vezérigazgatója az egész hazai televíziós piacot érintő bejelentést tett a hétfői Mokka Reklámtorta rovatában, melyet a TV2 és hazai piackutató cégek által közösen szervezett üzleti találkozó követett. Az eseményen ismertették a legfrissebb kutatási eredményeket a társadalomban végbemenő demográfiai változásokról, amelyek a különböző korosztályok változó életstílusában, attitűdjében, fogyasztási szokásaiban és médiahasználatában is megnyilvánulnak. Az előadásokból kiderült, hogy azok a piaci sztereotípiák, amelyeket alapul véve a médiatervezés a 18-49-es korosztályra vonatkozóan jelenleg történik, már rég nem érvényesek, a megváltozott körülményekhez pedig alkalmazkodni kell.

A tévénézők közönségarányában felülreprezentáltak az idősebb korosztályok, az 50-59 éves célcsoportban többen és többet tévéznek napi szinten. A tévénézők átlagéletkora az elmúlt 13 évben folyamatosan nőtt, míg 2000-ben a 18-49- éves közönség a tévénézők 45%-át tette ki, ez az arány 2013-ra 39%-ra csökkent (forrás: Nielsen Közönségmérés, 2013. január 1. és november 6. között).

Ugyanakkor már nem érvényes az az állítás, miszerint ez az idősebb korosztály kereskedelmileg, illetve az elkölthető jövedelmét tekintve nem olyan értékes. Ellenkezőleg, a 18-59-es korcsoport ugyanolyan értékes a hirdetői paramétereket, azaz a vásárlóerőt, végzettséget, településtípust tekintve, mint a 18-49-es korosztály. Az 50-es korosztály továbbá életstílusát, rugalmasságát, fogyasztási szokásait tekintve is közel áll a 40-es korosztályhoz.

Simon Zsolt, a TV2 vezérigazgatója elmondta, hogy a 18-59-re történő átállással egy olyan fő kereskedelmi célcsoporttal lehet tervezni, amely teljes mértékben leképezi a tévés közönséget. Az új tévés valuta egyrészről leköveti a társadalmi és piaci változásokat, valamint a fogyasztási szokások átalakulását, másrészről ismét reprezentálni fogja a tévé, mint platform által elért közönséget. A váltás egyben panelbővítést is eredményez, ugyanis a fő célcsoport elemszáma 30%-kal nő, ami stabilabb ratingeket, jobb tervezhetőséget eredményez a nagyobb és a kisebb nézettségű csatornákon egyaránt.

Az Ipsos Zrt. képviseletében Melles Katalin, médiakutatási igazgató az 50 év fölötti ezüst generációról beszélt. Elmondta, hogy azok a piaci sztereotípiák, amelyek szerint az 50+ generáció számára beszűkült volna a világ, mert nem tartanak lépést a technikai fejlődéssel és az újdonságokkal, nem állja meg a helyét. Az Ipsos felmérése szerint az ezüst generáció médiafogyasztása, online jelenléte semmiben sem különbözik a felnőtt lakosság többi részétől. Az 50+ fogyasztók nyitottak az újra, fizikailag, mentálisan aktívak és azok is akarnak maradni.

Vella Rita, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója ismertette az 50-59 éves korosztály vásárlási szokásait, preferenciáit, pénzügyi megtakarításait, kiemelve, hogy ez a célcsoport nem kevésbé értékes, mint a 18-49. A 18-59 éves korosztály fogyasztási szerkezete számos iparág számára kedvezőbb lehet, mivel ennek a célcsoportnak kevesebb a kötelezettsége (gyerek, lakáshitel stb.) és több a szabadideje (munka, család stb.).

Győri Adél, a Millward Brown Magyarország vezető tanácsadója hangsúlyozta, hogy az 50-59 éves fogyasztók életstílusban, médiafogyasztásban, márkapreferenciákban nagyon hasonlóak a negyvenesekhez. A szakember megvizsgálta a hirdetők számára fontos paramétereket és kiemelte, hogy a panelbővítés mekkora potenciált jelent egyes iparágak számára.

Kapcsolódó cikkeink