Támogatásra várnak a sertéstenyésztők

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 05. 04. 00:00

Intervenciós alapot, garantált árat és több támogatást szeretne a kormánytól Sákán Antal, a Magyar Sertéstartók Szövetségének elnöke.

Fenntartani a meglévő támogatásokat és újakról is gondoskodni a legfőbb feladat – így foglalja össze a kormánnyal szembeni elvárásait Sákán Antal az Agromonitor.hu-n.
A Magyar Sertéstartók Szövetségének elnöke úgy látja, 280 és 320 forint közti kilogrammonkénti alapárat kellene garantálni a termelőknek. A szakember elképzelései szerint a kompenzációt egy intervenciós alap biztosíthatná, amibe a gazdák magasabb ár esetén befizetnék a többletet, s alacsonyabb árnál innen kapnának kárpótlást.
A sertéstartók érdekvédelmi szervezetének vezetője úgy látja, a termelők helyzete nem olyan ígéretes, amilyennek a statisztikák alapján látszik. Bár a KSH adatai szerint tavaly hat hónap alatt 2 százalékkal nőtt a sertésállomány, az decemberben még így is kevesebb volt az egy évvel korábbinál. Ráadásul nem csupán a számok, de a mögöttük álló folyamatok is fontosak. Tavaly a magas, 335 forintos átlagárak mellett a román kereslet és az alacsonyabb gabonaárak is növelték az állományt, amit még tovább dúsítottak a korábbi kieső állomány pótlására Hollandiából és Németországból importált malacok. Sákán szerint a növekedés folytatása nem valószínű, hiszen most alacsony a hízóár, nincs román export és drágák a holland és német malacok – a kedvező feltételek közül egyedül az alacsony gabonaár maradt meg. A termelőket ráadásul állandó bizonytalanságban tartja, hogy a felvásárlók jellemzően csak egy-egy hétre szóló szerződéseket kötnek velük. Az európai piac és az euró-árfolyam befolyása is mind kockázati tényezők – indokolja a szakember a kormánytól várt intézkedések alapvető szükségességét – közli a szabadfold.hu.
Kapcsolódó cikkeink