Támogatások nélkül elképzelhetetlen a vidékfejlesztés jövője

Szerző: jungandrea Dátum: 2017. 08. 30. 23:30

A vidékfejlesztés jövője az Európai Unióban címmel rendezett az agrárium kilátásairól kerekasztal-beszélgetést a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a júliusi 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor keretében, Tusnádfürdőn.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke a beszélgetés nyitányaként leszögezte: az európai gazdálkodók támogatások nélkül, nagyrészt a szigorú európai uniós szabályozások miatt nem tudnak rentábilisan gazdálkodni. Ennek megfelelően a támogatásokra szükség van, azonban ezeket a versenyképesség javítására kell fordítani, jövedelmet kell létrehozni. A rendelkezésre álló forrásokat fejlesztésre kell költeni, hiszen így lesz fenntartható az európai és a magyar mezőgazdaság.

Győrffy Balázs

elnök

NAK

A vidéki élet gerince a mezőgazdaság, ez határozza meg a vidéki létet – hangsúlyozta Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára, a NAK alelnöke. Ezt figyelembe véve alkották meg a magyar gazdákat célzó támogatási politikát, amely talán még túl színes is lett. Ez azzal magyarázható, hogy Magyarország megpróbált mindent megtenni a vidéki gazdálkodók érdekében. Kiemelt cél volt, hogy olyan támogatási rendszert hozzanak létre, amely minden célcsoportnak kedvez.

Szinay Attila, a Földművelésügyi Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára a rendezvényen arra hívta fel a figyelmet, hogy a helyi kezdeményezéseket támogatni kell, de közben az állami szerepvállalásra továbbra is szükség van a szabályozási háttér kialakítása miatt. //

Kapcsolódó cikkeink