Támogatás a húsfeldolgozók technológiai fejlesztéséhez
A húsfeldolgozók technológiai fejlesztéséhez november 10-től, az állatbetegségek megelőzéséhez pedig 2015 januárjától igényelhető vissza nem térítendő támogatás – hívja fel a figyelmet a Földművelésügyi Minisztérium (FM).
A szaktárca közleményében emlékeztet: az FM sertésstratégiája keretében 2015-ben is vissza nem térítendő, csekély összegű (de minimis) támogatást nyújt a sertéshús feldolgozásának és a húskészítmények gyártásának technológiai fejlesztéséhez. Az összesen 250 millió forint támogatási keretre november 10-18. között lehet benyújtani a támogatási kérelmeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH), a honlapján közzétett nyomtatványon.
A támogatást a húsfeldolgozók szakmai igényei alapján a feldolgozáshoz, a készítmények gyártásához kapcsolódó gépek, technológiai berendezések és eszközök beszerzéséhez lehet igényelni – egyebek között hűtő- és légtér-szabályozáshoz szükséges eszközök, az üzemek energiaellátását biztosító megújuló energiát előállító gépek, valamint a feldolgozott termékek szállítására alkalmas hűtőtérrel rendelkező tehergépjárművek beszerzéséhez.
A támogatás összege minimum 5 millió forint, de nem haladhatja meg a vállalkozás rendelkezésére álló szabad (általános de minimis) keretének megfelelő forintösszeget, amely feldolgozók esetében 200 ezer euró vállalkozásonként 3 évre.
Az állatbetegségek megelőzésére a Még több munkahelyet a mezőgazdaságban program többletforrásainak köszönhetően 8,5 milliárd forint támogatás igényelhető 2015-ben. A támogatási kérelmeket jövő év januárjától lehet benyújtani az MVH-hoz. Az Európai Unió Bizottsága elfogadta a földművelésügyi tárca kérelmét a támogatás nyújtásának 2020-ig történő meghosszabbítására és a támogatási keret növelésére. Az uniós szabályozásban időközben bekövetkezett változások további állatfajoknál előforduló (hal, juh, kecske, ló) betegségekre is lehetővé teszik a támogatás igénybevételét.
A jelzett támogatások hozzájárulnak az állattenyésztés helyzetének javításához, az élelmiszerlánc-biztonság növeléséhez, valamint az ország állategészségügyi státuszának megőrzéséhez – áll a közleményben. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Hullámok a cégtrendben – a felszámolások és cégalapítások változó arcai
Csökkenő megszűnések mellett is csökkenő cégszámok a cégtrendben. A cégalapítási…
Tovább olvasom >IGD: A retail média és a hatékonyságnövelés fontos lesz 2024-ben
Az alábbi cikkünkben azt az IGD nemrégiben megjelent előrejelzésében felvázolt öt…
Tovább olvasom >Óvatosan, de tudatosan terveznek a hazai vállalkozások – VOSZ Barométer üzleti hangulatelemzés – 2024. I. negyedév
A bizonytalanság továbbra is erősen érezhető a hazai vállalkozások üzleti…
Tovább olvasom >