Támogatás a húsfeldolgozók technológiai fejlesztéséhez

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 11. 10. 11:39

A húsfeldolgozók technológiai fejlesztéséhez november 10-től, az állatbetegségek megelőzéséhez pedig 2015 januárjától igényelhető vissza nem térítendő támogatás – hívja fel a figyelmet a Földművelésügyi Minisztérium (FM).

marhahus

A szaktárca közleményében emlékeztet: az FM sertésstratégiája keretében 2015-ben is vissza nem térítendő, csekély összegű (de minimis) támogatást nyújt a sertéshús feldolgozásának és a húskészítmények gyártásának technológiai fejlesztéséhez. Az összesen 250 millió forint támogatási keretre november 10-18. között lehet benyújtani a támogatási kérelmeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH), a honlapján közzétett nyomtatványon.

A támogatást a húsfeldolgozók szakmai igényei alapján a feldolgozáshoz, a készítmények gyártásához kapcsolódó gépek, technológiai berendezések és eszközök beszerzéséhez lehet igényelni – egyebek között hűtő- és légtér-szabályozáshoz szükséges eszközök, az üzemek energiaellátását biztosító megújuló energiát előállító gépek, valamint a feldolgozott termékek szállítására alkalmas hűtőtérrel rendelkező tehergépjárművek beszerzéséhez.

A támogatás összege minimum 5 millió forint, de nem haladhatja meg a vállalkozás rendelkezésére álló szabad (általános de minimis) keretének megfelelő forintösszeget, amely feldolgozók esetében 200 ezer euró vállalkozásonként 3 évre.

Az állatbetegségek megelőzésére a Még több munkahelyet a mezőgazdaságban program többletforrásainak köszönhetően 8,5 milliárd forint támogatás igényelhető 2015-ben. A támogatási kérelmeket jövő év januárjától lehet benyújtani az MVH-hoz. Az Európai Unió Bizottsága elfogadta a földművelésügyi tárca kérelmét a támogatás nyújtásának 2020-ig történő meghosszabbítására és a támogatási keret növelésére. Az uniós szabályozásban időközben bekövetkezett változások további állatfajoknál előforduló (hal, juh, kecske, ló) betegségekre is lehetővé teszik a támogatás igénybevételét.

A jelzett támogatások hozzájárulnak az állattenyésztés helyzetének javításához, az élelmiszerlánc-biztonság növeléséhez, valamint az ország állategészségügyi státuszának megőrzéséhez – áll a közleményben. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink