Talajgenerátorokkal védekeznek a jégverés ellen az Egri Borvidéken

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 05. 23. 10:59

A jégesők ellen védő talajgenerátor-rendszert telepített május elején az Egri Borvidéken az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa (EBHT) – mondta el az EBHT elnöke az MTI-nek.

egriborvidPál Sándor közlése szerint a 18 gép darabja egymillió forintba került, a pénzt az EBHT a hegyközségekkel közösen teremtette elő. A rendszer üzemeltetése évente és hektáronként mintegy 3000-5000 forint, ami a szőlő művelési költségének elenyésző része – tette hozzá.

Pál Sándor felidézte: tavaly – elsősorban Andornaktálya, Egerszólát és Egerszalók térségében – hatalmas pusztítást okozott a jégverés a szőlőkben: több tíz hektáron százmilliós káruk keletkezett a gazdáknak. “Az utóbbi időszakban egyre gyakoribbakká váltak a komolyabb jégverések, még az e tekintetben csendesebb években is több millió forintos kárt okozva a borvidéken” – tette hozzá.

Az EBHT elnöke elmondta: a talajgenerátorok ezüstjodid- oldatot párologtatnak el. Az apró kristályok akár 8-9 ezer méteres magasságig is feljutva, a viharfelhőkben akadályozzák meg a nagyobb jégdarabok kialakulását. Szavai szerint ez olcsóbb és egyszerűbb védekezési forma, mint a Magyarországon másutt már az 1960-as, '70-es években alkalmazott, szintén ezüstjodidot használó rakétás rendszer.

“Az 5300 hektáros, Andornaktályától Felsőtárkányig, illetve Aldebrőtől Szomolyáig terjedő, 17 települést felölelő Egri Borvidéken korábban nem tudtunk védekezni a jégesők ellen. Az első talajgenerátorok pár éve bukkantak fel itt, azonban az elszórtan, helyben használt berendezések nem nyújtottak megfelelő védelmet, ezért volt szükség a rendszer-szintű alkalmazásukra” – mondta. Pál Sándor hozzátette: a talajgenerátorok május elejei üzembe állítása óta a jégverés-veszély miatt már több alkalommal is “bevetették” a rendszert. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink