Tombol az ételellenőrzési szezon
Zárolt zöldségszállítmányok, többtonnányi megsemmisített krumpli, Németországból érkező, de magyar trikolórral eladott répa, lengyel tojás hamis bélyegzővel, ismeretlen eredetű gesztenye és megannyi egyéb probléma, amellyel a hatósági ellenőrök találkoztak a nagybani piacokon. Az utóbbi időben szinte minden hétre jutott egy-egy eset.
Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-biztonságért felelős államtitkára elmondta, valóban megszaporodtak a problémák a nagybani piacokon, de a gyakoribb esetszámot az egyre szigorúbb ellenőrzés is magyarázza. A finomodó csalásokkal szemben a hatóság keményebb kontrollal készül, az élelmiszer-ellenőrök rendőrökkel és vámkommandókkal járják az élelmiszer-árusító helyeket, mert gyakran csak így lehet hatékony a fellépésük.
A szakember a papír nélküli árukereskedelmet, azaz a nem bizonyítható származású árukat mondta a legnagyobb gondnak, hangsúlyozva eközben, hogy a fogyasztók egészségét veszélyeztető élelmiszer-biztonsági problémával, szermaradványokkal szerencsére nem találkoztak. Az ellenőrzések természetesen folyamatosak maradnak, vagy úgy, hogy azokat tervezetten, előre, napra pontosan bejelentik, de sok lesz az eseti mintavétel, és természetesen reagálnak a zöld számot tett bejelentésekre is.
Most is szokásos termékköröket – édességek, szaloncukrok, süteményféleségek, húsok, virslik – figyelik majd. Zsiványok, szabálytalanságok mindig lesznek, de a hatóságok próbálják kiszűrni ezeket, hogy a fogyasztók minél kevesebb ilyen problémával találkozhassanak – mondta a Hajnal-tájban a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-biztonságért felelős államtitkára. (hirado.hu, MR/180perc)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: magasabb növekedési pályára állhat a gazdaság
Magasabb növekedési pályára állhat a magyar gazdaság 2025-től – mondta…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >