Tombol az ételellenőrzési szezon

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 01. 08. 09:48

Zárolt zöldségszállítmányok, többtonnányi megsemmisített krumpli, Németországból érkező, de magyar trikolórral eladott répa, lengyel tojás hamis bélyegzővel, ismeretlen eredetű gesztenye és megannyi egyéb probléma, amellyel a hatósági ellenőrök találkoztak a nagybani piacokon. Az utóbbi időben szinte minden hétre jutott egy-egy eset.

Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-biztonságért felelős államtitkára elmondta, valóban megszaporodtak a problémák a nagybani piacokon, de a gyakoribb esetszámot az egyre szigorúbb ellenőrzés is magyarázza. A finomodó csalásokkal szemben a hatóság keményebb kontrollal készül, az élelmiszer-ellenőrök rendőrökkel és vámkommandókkal járják az élelmiszer-árusító helyeket, mert gyakran csak így lehet hatékony a fellépésük.

A szakember a papír nélküli árukereskedelmet, azaz a nem bizonyítható származású árukat mondta a legnagyobb gondnak, hangsúlyozva eközben, hogy a fogyasztók egészségét veszélyeztető élelmiszer-biztonsági problémával, szermaradványokkal szerencsére nem találkoztak. Az ellenőrzések természetesen folyamatosak maradnak, vagy úgy, hogy azokat tervezetten, előre, napra pontosan bejelentik, de sok lesz az eseti mintavétel, és természetesen reagálnak a zöld számot tett bejelentésekre is.
Most is szokásos termékköröket – édességek, szaloncukrok, süteményféleségek, húsok, virslik – figyelik majd. Zsiványok, szabálytalanságok mindig lesznek, de a hatóságok próbálják kiszűrni ezeket, hogy a fogyasztók minél kevesebb ilyen problémával találkozhassanak – mondta a Hajnal-tájban a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-biztonságért felelős államtitkára. (hirado.hu, MR/180perc)

Kapcsolódó cikkeink