Takarmánykeverő üzemet építtetett az Y Pulyka Kft.

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 06. 25. 11:00

Átadták a pulykák és broiler csirkék termeltetésével foglalkozó Y Pulyka Kft. 550 millió forintból felépített új takarmánykeverő üzemét a Baranya megyei Mágocson szerdán.

pulyka

Az 1991-ben alakult magyar tulajdonú cég az európai uniós és hazai támogatást is élvező beruházással megduplázta 45 ezer tonnás takarmány előállító kapacitását, hogy egyenletes színvonalon és elegendő mennyiségben adhasson tápot partnereinek idén 1,25 millió pulyka és 3,1 millió broiler csirke felneveléséhez.

Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára az eseményen hangsúlyozta, hogy az elmúlt években tapasztalt visszaesést követően úgy tűnik: a pulykaágazat helyzete 2014-re már javul, kilátásai kedvezőek, a keresleti piac stabil, kiszámítható, az árak a közepesnél jobbak.

Utalt rá, hogy míg Magyarországon 2004-ben 140 ezer tonna pulykát állítottak elő, addig a vágás a piaci kereslet visszaesése, a takarmányárak emelkedése és az alacsony átadási árak miatt 2013-ra 80 ezer tonnára csökkent. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az iparág 20 százalékban exportra termel, az éves hazai pulykafogyasztás 5,5 kilogramm személyenként, ebben csak az Egyesült Államok és Izrael előzi meg Magyarországot.

“Az élőpulyka termelés várhatóan mintegy 10 százalékkal haladja meg a hazai vágást, így a Baromfi Terméktanács becslése szerint idén 88-89 ezer tonna lesz” – mondta. Úgy vélte, hogy a termelés jövedelmezőségére kedvező a gabonafélék árcsökkenése, a keveréktakarmányok átlagos árszintjének stabilizálódása, valamint az is, hogy a kereslet miatt a felvásárlási árak szinten maradnak.

Hozzátette, a termékpálya szereplői számára előnyös az állatjóléti támogatások növekedése, és összességében a forint gyengülése is, mert megdrágítja ugyan a takarmány-alapanyagnak használt szója beszerzését, de az exportnak köszönhetően nemzetközi összehasonlításban növeli a versenyképességet.

Czerván György kitért rá: a pulykaágazat termelési színvonala jelenleg a közepesnél jobb, a kormányzat az ágazati szereplőkkel együttműködve vizsgálja a versenyképesség megőrzésének, a termelés növelésének a vállalkozások megerősítésének lehetőségeit.

Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács igazgatója arról szólt, hogy a baromfiágazat az egyetlen a hazai állattenyésztési ágazatok közül, amely képes volt visszanyerni a rendszerváltoztatás előtti termelési nagyságát, és amellett, hogy 90-95 százalékban megtartotta magyar tulajdonosi körét, exportpiacait is bővíteni tudta.

“A KSH 2012-es adatai szerint az ágazat a hazai hústermelés felét adja, évente 700 ezer tonna vágó baromfit és 2 milliárd étkezési tojást termel, a baromfihús-export tekintetében pedig Magyarország Európa élvonalába tartozik” – jegyezte meg.

Hozzáfűzte: becslések alapján az ágazat 50-60 ezer embernek ad munkát, a termelés értéke az alapanyag tekintetében 400 milliárd, a feldolgozott árukat nézve 800 milliárd forint.

Az ágazat jövőjével kapcsolatban azt mondta, hogy a terméktanács egy évvel ezelőtt elkészítette a 2014-2020-as európai uniós költségvetési időszakra vonatkozó fejlesztési stratégiáját.

A stratégiában jelzett 320 milliárd forint értékű fejlesztési elképzelés megvalósításával megduplázódhatna az ágazat mérete, 10-12 ezerrel bővülhetne az abban foglalkoztatottak köre, erősödne a vidék népességmegtartó ereje, a jelenlegi duplájára nőhetne a baromfiexport, és jelentősen emelkednének az adóbevételek – hangoztatta Csorbai Attila.

Horváth Lajos, az Y Pulyka Kft. ügyvezető igazgatója az MTI érdeklődésére elmondta: a cég kezdetben néhány száz, néhány ezer pulykával foglalkozó családok integrációját segítette, mára az országos piaci részesedése a pulyka esetében 22-23, a broiler csirke tekintetében 2,5 százalékos.

A sásdi székhelyű társaság és a hozzá tartozó, további két kft.-ből és két szövetkezetből álló cégcsoport 70 embert foglalkoztat, 11 megyében termeltet, de 6 saját telephelye is van.

A cégcsoport 2012-ben 13,8 milliárd, tavaly 15,9 milliárd forint árbevételt ért el, idén 19-20 milliárd forintos forgalmat tervez, s elképzelései szerint jövőre 1,4 millió pulykát, valamint 4-4,2 millió broiler csirkét termeltet. Ehhez 70 ezer tonna tápot kell előállítania és át kell térnie a három műszakos munkarendre. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink