Tájba illeszkedő pincészetet épít a Sauska Borászat
A Sauska Borászat tokaji tájba illeszkedő pincészetét a debreceni HUNÉP Zrt. építheti meg. A beruházás (melynek összértéke nagyságrendileg 3,1 milliárd forint) megvalósítása magánberuházás keretében történik, melyet tárgyalásos eljárás során nyert meg az ismert, debreceni székhelyű építőipari cég. Mádtól néhány kilométerre, Rátkán, Tokaj-Hegyalján valósul meg a Sauska Borászat vadonatúj tokaji pincészete, a BORD Építész Stúdió tervei alapján – írja a civishir.hu.
Ébredező Padi manó
– A tervezési koncepció szerint két szoborszerű tál, mint kíváncsi szempár jelenik meg a Padi-hegy tetején, a szemét nyitogató, ébredező Padi manót idézve elénk. Az épület funkcióját tekintve borászatnak épül, az ehhez kapcsolódó borbemutató, borbíráló tereket is magában foglalva, összesen 4002 négyzetméter alapterületen. A komplexum alapvetően két, egymással szervesen összekapcsolt épületrészből áll. Az egyik az épület fő tömegét kiadó, megközelítőleg négyszög alaprajzú rész, a másik pedig a két, egymást metsző köralaprajzú falak által határolt „kehely” rész, melyek jellemzően eltérő szerkezeti kialakításúak – utalt az előttük álló nem akármilyen szakmai kihívásra Bakos Miklós, a HUNÉP Zrt. vezérigazgatója.
fotók: civishir.hu
Beleolvad a tájba
A tervezők és a kivitelezők számára is komoly kihívás az, hogy olyan helyen (a Padi-hegyen) kell egy ultramodern üzemet felépíteni, ahol a tájat a történelmi borvidék dűlőinek a látványa uralja. Miközben a két, egyenként 36 méter átmérőjű tál formában a látogatók által bejárható terek létesülnek, a technológiát a földbe süllyesztve alakítják ki. Az épület tetején zöld kerteket alakítanak ki, ahonnan pár lépésnyire már a dűlők szőlőültetvényei indulnak. „Mindig célunk, hogy olyan épületet alkossunk, amely az egyensúlyra törekszik. Különösen fontos ez egy zöld környezetben. A hegy ugyanis él. A szőlő a napfény erejéből táplálkozik, a belőle készülő bor ezáltal maga az élet itala, társasági életünk része. Ezért is fontos számomra, hogy a HUNÉP Zrt. olyan borászatot hozzon létre Tokaj-Hegyalján, amely ultramodern, de mégis szinte egy a természettel” – hangsúlyozta a vezérigazgató. (civishir.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Nagyot változtak a borfogyasztási szokások: ma már a könnyedebb, gyümölcsös vörösborokat vásároljuk szívesen
Az ünnepi asztalról nem hiányozhat egy palack kiváló vörösbor, amely…
Tovább olvasom >Liptai Zsolt lett az év bortermelője
A Magyar Bor Akadémia (MBA) Év Bortermelője Magyarországon 2024 elismerését…
Tovább olvasom >8 millió palack szeszesital és 225 visszaváltó automata várja a vásárlókat
8 millió palack, illetve doboz alkoholos itallal készült a Tesco…
Tovább olvasom >További cikkeink
Átadásra kerültek a CO-OP Star idei Ezüstfenyő és Ezüstcsillag díjai
Ahogy minden évben karácsony előtt, úgy idén is, december közepén…
Tovább olvasom >A Lidl vásárlóinak köszönhetően közel 24 millió forintnyi adományt kapnak a rászoruló
Két hét alatt 15,5 millió forint értékű élelmiszeradomány-utalvány és közel…
Tovább olvasom >Már itthon is elérhető Dirk Rossmann önéletrajzi írása
A klímakatasztrófával foglalkozó oköthrillerei után megjelent magyarul Dirk Rossmann, a…
Tovább olvasom >