Tájba illeszkedő pincészetet épít a Sauska Borászat
A Sauska Borászat tokaji tájba illeszkedő pincészetét a debreceni HUNÉP Zrt. építheti meg. A beruházás (melynek összértéke nagyságrendileg 3,1 milliárd forint) megvalósítása magánberuházás keretében történik, melyet tárgyalásos eljárás során nyert meg az ismert, debreceni székhelyű építőipari cég. Mádtól néhány kilométerre, Rátkán, Tokaj-Hegyalján valósul meg a Sauska Borászat vadonatúj tokaji pincészete, a BORD Építész Stúdió tervei alapján – írja a civishir.hu.
Ébredező Padi manó
– A tervezési koncepció szerint két szoborszerű tál, mint kíváncsi szempár jelenik meg a Padi-hegy tetején, a szemét nyitogató, ébredező Padi manót idézve elénk. Az épület funkcióját tekintve borászatnak épül, az ehhez kapcsolódó borbemutató, borbíráló tereket is magában foglalva, összesen 4002 négyzetméter alapterületen. A komplexum alapvetően két, egymással szervesen összekapcsolt épületrészből áll. Az egyik az épület fő tömegét kiadó, megközelítőleg négyszög alaprajzú rész, a másik pedig a két, egymást metsző köralaprajzú falak által határolt „kehely” rész, melyek jellemzően eltérő szerkezeti kialakításúak – utalt az előttük álló nem akármilyen szakmai kihívásra Bakos Miklós, a HUNÉP Zrt. vezérigazgatója.
fotók: civishir.hu
Beleolvad a tájba
A tervezők és a kivitelezők számára is komoly kihívás az, hogy olyan helyen (a Padi-hegyen) kell egy ultramodern üzemet felépíteni, ahol a tájat a történelmi borvidék dűlőinek a látványa uralja. Miközben a két, egyenként 36 méter átmérőjű tál formában a látogatók által bejárható terek létesülnek, a technológiát a földbe süllyesztve alakítják ki. Az épület tetején zöld kerteket alakítanak ki, ahonnan pár lépésnyire már a dűlők szőlőültetvényei indulnak. „Mindig célunk, hogy olyan épületet alkossunk, amely az egyensúlyra törekszik. Különösen fontos ez egy zöld környezetben. A hegy ugyanis él. A szőlő a napfény erejéből táplálkozik, a belőle készülő bor ezáltal maga az élet itala, társasági életünk része. Ezért is fontos számomra, hogy a HUNÉP Zrt. olyan borászatot hozzon létre Tokaj-Hegyalján, amely ultramodern, de mégis szinte egy a természettel” – hangsúlyozta a vezérigazgató. (civishir.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Közülük választják ki az idei Év Bortermelőjét
Lezárult Az Év Bortermelője Magyarországon díj 2024-es jelölési szakasza. 850…
Tovább olvasom >Magyar siker a világ legjobb borászatainak rangsorában: a Szepsy Pince a 43. helyen
2024-ben is közzétették a World’s Best Vineyards rangsorát, amely az…
Tovább olvasom >Piacismeret, kapcsolatépítés, marketing
Nem feltétlenül egyforma tapasztalatokkal a hátuk mögött, de egyformán meghatározó…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új fejezet nyílt a Pizza Hut történetében: Magyarországi modell alapján újulhat meg az étteremlánc
Szeptember 12-én vágták át a szalagot Pécs legnépszerűbb sétálóutcájában, a…
Tovább olvasom >Már 150 millió darab palackot, üveget és alumínium dobozt váltottak vissza a Lidl áruházakban
Mérföldkőhöz érkezett az új visszaváltási rendszerben a Lidl Magyarország. A…
Tovább olvasom >Stílus újragondolva- megújult a Hungaria pezsgő!
Új, a stílust és az eleganciát még inkább hangsúlyozó külsővel…
Tovább olvasom >