Szupermenza a budai iskolákban: kevesebb pazarlás, több élmény az ebédszünetben

Szerző: Trademagazin Dátum: 2025. 09. 12. 11:15
🎧 Hallgasd a cikket:

Ősszel elindult az I. kerület önkormányzati iskoláiban a „Szupermenza” program, amely alapjaiban alakítja át a közétkeztetés megszokott gyakorlatát. Az új rendszerben a gyerekek maguk dönthetnek arról, mit és mennyit szednek a tányérjukra, ami egyszerre csökkenti az ételpazarlást és növeli az étkezés élményét – írja az Index.

A hagyományos menzákon gyakori, hogy az étel nagy része a kukában végzi: sok diák meg sem kóstolja a tálalt fogásokat. Ez pazarlás, és az egészséges táplálkozást sem szolgálja. A Szupermenza célja, hogy a gyerekek jóllakjanak, változatos ételeket kóstoljanak, és közben megtanulják: az étel érték.

„A szabadszedéses menza nemcsak környezetkímélő, hanem fejleszti a gyerekek döntési képességét is. Így sokkal nyitottabbak lesznek új ízek kipróbálására” – mondta Enyedi Csaba, a Hungast kommunikációs igazgatója.

A diákok kétféle főétel közül választhatnak, és annyit szedhetnek, amennyit valóban elfogyasztanak. A rendszer gyorsabb étkezést is lehetővé tesz, ami a rövid ebédszünetekben különösen fontos. A Hungast játékos edukációs eszközökkel – például grafikákkal – segíti a tudatos adagolást.

Az első tapasztalatok biztatóak: olyan ételek, mint a harcsapaprikás, a gombapörkölt vagy a resztelt máj, korábban szinte érintetlenül maradtak, ma viszont jóval nagyobb arányban fogynak el.

A szabadszedéses rendszer bevezetése komoly beruházást igényelt: új melegentartókat, gyerekbarát pultokat és nagyobb alapanyag-kapacitást kellett biztosítani. Ennek ellenére a visszajelzések egyértelműek: a gyerekek, szülők és pedagógusok is elégedettek.

„Mindenki látja, hogy a rendszer működik, és örül a változásnak. Mára az aggodalmak teljesen eloszlottak” – nyilatkozta Böröcz László, Budavár polgármestere.

A következő lépésben már háromféle főétel közül választhatnak majd a gyerekek, köztük mindig egy húsmentes fogással. Emellett új pultokat is bevezetnek, amelyek egyszerre szolgálják a szelektív hulladékgyűjtést és a használt edények leadását.

A Szupermenza tehát nem csupán étkeztetési forma, hanem szemléletváltás is: kevesebb pazarlás, egészségesebb szokások és nagyobb élmény az iskolai menzán.

Kapcsolódó cikkeink