Magazin: Szupermarketlánc a kiskereskedelmi toplista élén

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 09. 07. 10:51

Mindig külön odafigyelnek a nemzetközi FMCG-piac szereplői az öt nagy (big five) európai ország trendjeire. Spanyolország 47 millió lakosával földrészünk ötödik legnépesebb országa.

Spanyolország lakossága csaknem 7 millióval emelkedett a 2000. év óta. A válság előtti években átlag felett fejlődött a spanyol gazdaság, és nőtt az életszínvonal. Erre kijózanítólag hatott a 2008-as pénzügyi válság. Azóta a bruttó nemzeti termék némileg növekedett, és a javulás jeleit mutatja.

Négy spanyol megkérdezett közül majdnem háromnak a háztartása változtatott költésein az elmúlt évben, szám szerint 74 százalék. (Több, mint 28 európai ország 62 százalékos átlagával szemben).

A változtató spanyolok legnagyobb arányban (65 százalék) otthonon kívüli szórakozásukat csökkentették. Utána a háztartási energia fogyasztását fogták vissza (63).

Sikeresen alkalmazkodott a válsághoz a Mercadona

Az öt legnagyobb kereskedelmi vállalatra a teljes forgalom több mint 70 százaléka jutott tavaly. Nem véletlenül, hiszen az ország népességének 75 százaléka városokban él. Ugyanakkor sok regionális lánc, illetve kis üzlet működik szerte az országban.

Kiemelkednek a kínálati oldalon a szupermarketek. Vezető szerepük motorja a Mercadona vállalat, amely növelni tudta forgalmát 2009-ben és 2010-ben is, mindig az előző évhez viszonyítva. S növekedését nemcsak annak köszönheti, hogy új üzleteket nyitott, mert a korábbi hálózat egységei is pluszbevételeket értek el.

Tavalyi forgalma meghaladta a 15 milliárd eurót, amit az ország minden részében megtalálható, összesen 1310 szupermarkettel ért el. Piaci részesedése az ország teljes élelmiszer-kiskereskedelmi forgalmából 25 százalék. A cég a válság ellenére 575 millió eurót fektetett be fejlesztésekbe; többek között 46 új üzletet nyitott, valamint egy regionális elosztóraktárt.

Sikerének magyarázata, hogy stratégiájával eredményesen alkalmazkodott az országban kialakult gazdasági válsághoz. Üzleti modellje követi a vásárlási és fogyasztási szokások változásait, amelyek elsősorban a kényelem, az alacsony árak és a minőség irányába mutatnak. Promóciókkal, saját márkákkal igyekezett keresletet kelteni. Sok cikkelem árát csökkentette a cég, ahogyan költségeiből is faragott.

Carrefour, Eroski és a többiek

A spanyolországi üzletláncok toplistáján második helyen a francia Carrefour következik, több mint 12 milliárd euró tavalyi forgalommal. A vállalat öt csatornában érdekelt: hiper- és szupermarket, online kereskedelem, diszkont és kényelmi üzlet. Bevételének csaknem kétharmadát hipermarketjeivel, egyharmadát pedig 2766 diszkontjával éri el; Dia, Dia Market, Maxi Dia.

A Dia láncok azonban kiválnak a Carrefourból. Így határoztak a részvényesek június végi közgyűlésükön, hogy a vállalat minél jobban fókuszálhasson fő üzleti tevékenységére és a prioritásokra.

Madridi, barcelonai és a többi városban lévő hipermarketjeik közül 37-et „Carrefour Planet”-tá alakítanak át az év végéig. Céljuk, hogy növeljék eladásaikat azzal is, hogy még szórakoztatóbb, kényelmesebb vásárlási lehetőséget nyújtanak vevőiknek.

Harmadik a spanyol rangsorban az Eroski cég, amely 1063 szupermarkettel, 113 hipermarkettel és 19 Cash&Carry üzlettel mintegy 7,5 milliárd euró forgalmat bonyolított le tavaly. A negyedik Auchan 52 Alcampo hipermarketje hozta a 4 milliárd eurót meghaladó éves bevétel 76 százalékát. Az ötödik El Corte Inglés a hiper- és szupermarketek, valamint a kényelmi üzletek mellett a non-food szektorokban is érdekelt.

A német Schwarz-csoport a Lidl 500-nál több diszkontjával van jelen a spanyol piacon. Az utóbbi évek majdnem mindegyikében tudta növelni forgalmát; kivéve 2009-et, amikor csökkent a bevétele, 2008-hoz képest. Terjeszkedésének gyors ütemét jelzi, hogy évente átlag 22 új üzletet nyitott a lánc, az utóbbi időszakban.

Ezzel egy időben puhított a korábbi keménydiszkont-modellen. Törekszik arra, hogy gyenge márkaimázsát minőségi termékek választékával erősítse. Szortimentjét nemzeti márkákkal bővítette, és aktívan promóciózta őket. Ezzel a Lidl diszkontlánc üzleteivel a szupermarket irányába mozdult el. Vevőinek alacsony árat ígér, szélesebb, minőségi választékkal.

Kapcsolódó cikkeink