Zalai baromfifeldolgozó szövetkezeti összefogással

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 30. 11:53

Közel 1,4 milliárd forintos költségvetéssel baromfifeldolgozó üzem épül Pacsán; a Zalai Baromfifeldolgozó Kft. több mint 90 százalékos tulajdonosa a termelői szövetkezet – közölte Bedő Tibor ügyvezető az MTI-vel.

Hozzátette; az országban szinte elsőként épül termelői tulajdonból vágóüzem, a BÉSZ-ek (Beszerző és Értékesítő Szövetkezet Szövetség) keretében adott a baromfitermelés, a takarmány és a vágás.

A 3400 négyzetméteres csarnok évente 800 ezer pulyka, és 3,5 millió csirke vágására és feldolgozására lesz alkalmas, a műszaki átadást októberre tervezik, majd pár hetes próbaüzem után indulhat meg a termelés. Ha az üzem teljes kapacitással működik, mintegy 200 dolgozóra szükség.

A közel 1,4 milliárd forintos beruházást európai uniós támogatásból, önerőből és az OTP-től kapott hitelből finanszírozzák. Az első elképzelések szerint a beruházás költségvetése 803 millió forint volt, melyhez 2008-ban 401 millió forint támogatást nyertek el az MVH (Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal) pályázatán. 2011-ben a Nemzetgazdasági Minisztériumtól 224 millió forint munkahelyteremtő támogatást kaptak 120 ember foglakoztatására.

A dunántúli régióban a baromfitermelőket a BÉSZ-ek (Beszerző és Értékesítő Szövetkezet) fogják össze, valamennyi szövetkezethez 15-20 termelő tartozik – ismertette Bedő Tibor. Az öt BÉSZ 2008-ban két takarmánykeverő céggel – Első Zalai Takarmánykeverő Kft. és a Zala-Cerália Kft.- és néhány magánszeméllyel megalapította a Zalai Baromfifeldolgozó Kft.-t. A BÉSZ-ek termelői csoportokká minősítették magukat, így forgalmuk alapján uniós támogatásban részesülhettek, amit a takarmánykeverő üzem és a vágó építéséhez használnak fel.

Az ügyvezető szerint az új technológiával a zöldmezős beruházásban épített üzemben a termelésszervezéssel, korszerű csomagolástechnikával és a termelési költségek optimalizálásával el lehet érni, hogy szerepet kapjanak a piacon ahol az élelmiszer nyomonkövetésnek megfelelő termékekkel tudnak megjelenni. Így a beruházás költségei minél gyorsabban – számításaik szerint 10 év alatt – megtérülhetnek. A termékek Zalai Baromfi márkanévvel jelennek meg a hazai és a nemzetközi piacon, a tervek szerint az áru 35 százalékát exportálják.

Kapcsolódó cikkeink