Szőlőbetegség-előrejelző és döntéstámogató rendszert fejlesztett ki a szekszárdi Bodri Pincészet Borászati Kft.

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 08. 27. 11:22
A korábbiaknál jóval célirányosabb növényvédekezés valósulhat meg a szekszárdi Bodri Pincészet Borászati Kft. (Bodri Kft.) által 343 millió forintból kifejlesztett szőlőbetegség-előrejelző és döntéstámogató rendszernek köszönhetően – közölte a társaság az MTI-vel.

 

Szőlőbetegség-előrejelző rendszert fejlesztett ki a Bodri Pincészet.

A Bodri Kft. közleménye szerint a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) csaknem 210 millió forintos támogatása és hitel segítségével megvalósított fejlesztés során egy olyan informatikai rendszert dolgoztak ki, amely figyelembe veszi a tényleges fertőzési nyomást és konkrét védekezési javaslatokat tesz.

A rendszer a szőlőt érintő fertőzések időjárási feltételeinek az eddigieknél pontosabb meghatározását teszi lehetővé olyan szimulációs műszerek segítségével, amelyek a tényleges fertőzési helyzeteket fürtön és levélen egyaránt a valósághoz hűen érzékelik.

A közlés szerint az érzékelőktől érkező adatok fogadása és feldolgozása a projekt során kifejlesztett döntéstámogató rendszer segítségével, egy weboldalon keresztül érhető el.

A fejlesztés lehetőséget biztosít a rendszer üzemeltetőjének és a szaktanácsadónak arra is, hogy a szabadföldi megfigyelések során rögzített adatokat felvigye, valamint módosításokat végezzen és ezáltal növelje az előrejelzés pontosságát.

A közlemény szerint az összetett agrár-innovációval a gazdálkodók jóval célirányosabb védekezési programot valósíthatnak meg és kizárólag indokolt esetben kell növényvédelmi beavatkozás mellett dönteniük. Ezzel, írták, csökken a termés és a környezet terhelése, egyúttal növekszik a kémiai növényvédelem hatékonysága.

Az interneten nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Bodri Pincészet Borászati Kft. értékesítésének nettó árbevétele 2019-ben mintegy 1 milliárd 47 millió, 2020-ban 640 millió forintot tett ki. A társaság adózott eredménye 2019-ben 24,2 millió, 2020-ban 430 millió forint volt. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink