Szolidabb pénzügyi eredményekkel terveznek a cégek

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 11. 14. 10:14

A hazai vállalkozások következő egy évre vonatkozó pénzügyi várakozásai visszafogottabbak lettek az év elejéhez képest, átlagosan 6,3%-os árbevétel- és 3,8%-os eredménynövekedést valószínűsítenek. Árbevételük jövőbeni alakulását tekintve a kisvállalkozások, eredményüket tekintve pedig a mikrovállalkozások a legoptimistábbak, míg a szektorok közül az ipari, építőipari cégek a legbizakodóbbak – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb adataiból.

„A mérséklődés ellenére ez az érték még mindig jóval meghaladja az utóbbi pár évre jellemző, 4–5% közötti sávban mozgó értéket. Legnagyobb arányban (53%) továbbra is azok a cégek vannak, amelyek 0–6% közötti bevételnövekedést prognosztizálnak, míg a kkv-k több mint egyharmada (36%) 6% feletti árbevétel-növekedéssel számol. Mindössze minden kilencedik (11%) cég számít árbevételének csökkenésére” – részletezte az eredményeket Németh László, a K&H kkv-marketingfőosztály vezetője.

A különböző méretű cégek árbevétel-várakozásai között nincs nagy különbség, hiszen jelenleg a mikrovállalkozások 6, a kisvállalkozások 6,8, a középvállalatok pedig 6,2%-os árbevétel-növekedést terveznek. Az év eleji eredményekhez képest azonban csak a kisvállalkozások várakozásai javultak, míg a mikro- és a középvállalkozások árbevétel-kilátásai romlottak. A különböző ágazatok közül az ipari (7,4%) és a mezőgazdasági (6,7%) vállalkozások számolnak átlagon felüli árbevétel-növekedéssel.

A profitvárakozásokat illetően is jóval a tavalyi értékek felett járunk, de enyhén mérsékeltebb eredményekre számítanak a vállalkozások az év eleji várakozásokhoz képest. Ugyanakkor az index történetében az eddigi legmagasabb arányban (86%) vannak azok a cégek, amelyek profitnövekedést prognosztizálnak a következő egy évre. Az átlagos elvárás 3,8%-os eredménynövekedés, amely ugyan 0,3 százalékpontos csökkenés az előző negyedévhez képest, de még így is az utóbbi négy év egyik legjobb értéke. A következő egy év nyereségét tekintve továbbra is a mikrovállalkozások a legoptimistábbak, ők átlagosan 4%-os profitra számítanak. A kisvállalkozások sincsenek nagyon lemaradva a 3,9%-os várakozással, miközben a középvállalkozások átlagosan 3,4%-os bővülést feltételeznek.

Az ágazatok közül egyedül a szolgáltatószektor prognosztizál átlag alatti, csupán 2,8%-os profitnövekedést.

Kapcsolódó cikkeink