Szolid évet zártak a hotelek

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 03. 05. 08:00

A kereskedelmi szálláshelyeken 2008-ban a külföldi és a belföldi vendégek száma (egy, illetve két százalékkal) egyaránt meghaladta az előző évben mértet, azonban a rövidebb tartózkodási idő miatt a vendégéjszakák száma (két, illetve egy százalékkal) csökkent. A szálláshelyek árbevétele folyó áron egy százalékkal mérséklődött. A KSH gyorsjelentése szerint tavaly 3,5 millió külföldi vendég 9,9 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégek száma egy százalékkal emelkedett, miközben a vendégéjszakák száma két százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az öt legjelentősebb küldő ország közül négynél (Németország, Amerikai Egyesült Államok, Ausztria, Olaszország) visszaesés tapasztalható a vendégforgalom tekintetében, s Ausztria kivételével mindegyikben 20 százalék körüli volt a vendégéjszakák csökkenése. Nagy-Britannia esetében az éves forgalom meghaladta a 2007-es évit, ugyanakkor szeptember óta a brit vendégek forgalma is erőteljesen csökkent. A külföldi vendégforgalom közel 80 százalékát realizáló szállodákban az eltöltött vendégéjszakák száma a háromcsillagos kategóriában emelkedett (egy százalékkal), az ötcsillagos egységeknél stagnált, az összes többinél pedig mérséklődött.
Az említett időszak folyamán a kereskedelmi szálláshelyek 4,1 millió belföldi vendéget és 9,9 millió belföldi vendégéjszakát regisztráltak. A vendégek száma két százalékkal emelkedett a vendégéjszakák számának egy százalékos csökkenése mellett. A belföldi vendégforgalom 63 százalékát fogadó szállodákban két százalékkal nőtt az éjszakák száma az előző évhez viszonyítva; a négy-, valamint az ötcsillagos egységekben 9, illetve 17 százalékos volt a bővülés. A belföldi vendégek körében népszerű – a vendégéjszakák 15 százalékát regisztráló – panziók esetében két százalékos mérséklődés tapasztalható.
A különböző utazási célok közül a hivatalos okból, illetve a konferenciára, kongresszusra érkezők együttes aránya 32 százalék. A szabadidejük eltöltése miatt utazók 11 százalékának elsődleges célja az egészségturizmus volt. A szállodai vendégforgalom 31 százaléka a wellness- és gyógyszállodákba irányult, az utóbbiak bel- és külföldi vendégforgalma egyaránt dinamikusan fejlődött. 2008-ban a külföldi vendégek 13,5 százaléka, valamint a belföldi vendégek 25 százaléka vette igénybe a gyógy- és wellnesshotelek által nyújtott szolgáltatásokat, miközben a kiadható férőhelyek száma júliusban közel 5, illetve 27 százalékkal emelkedett 2007 azonos időszakához képest. A kereskedelmi szálláshelyekre érkező vendégek többsége egyénileg foglalta le szállását, s mindössze 29 százalékuk vette igénybe az utazási irodák segítségét. Az elektronikus úton bonyolított szállásfoglalás egyre jelentősebb (28 százalék) az utazók körében.
Az elmúlt évben a szállodák szobakihasználtsága augusztusban volt a legmagasabb, átlagosan 63,3 százalékos, ezen belül a legnagyobb érték a gyógyszállodák esetében figyelhető meg (78,6 százalék), bár kapacitáskihasználtságuk három százalékponttal elmaradt a 2007-ben mért értéktől. A 2008-as év egészét nézve a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 48,5 százalék volt.
A Balatonon és Budapesten eltöltött vendégéjszakák száma január–decemberben két, illetve három százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. A statisztikai régiók közül a vendégforgalom a Nyugat-Dunántúlon és a Dél-Alföldön haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét.
A kereskedelmi szálláshelyek összesen 245 milliárd forint bruttó árbevételt értek el a vizsgált időszakban, ezen belül a szállásdíj-bevétel 139 milliárd forint volt, míg az összes bevétel folyó áron egy százalékkal maradt el a 2007-ben mért értékétől. A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 14 964 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó bruttó árbevétel (REVPAR) pedig 7263 forint volt. Egy évvel korábban ugyanez az érték 14 902, illetve 7444 forintra rúgott. 2008-ban a szállodai szobák átlagára májusban (16 234 forint), az egy kiadható szállodai szobára jutó bruttó árbevétel értéke pedig augusztusban (8814 forint) volt a legmagasabb.
A szálláshely- és vendéglátó-szolgáltatások 2008. január–decemberre számított árindexe 7,5 százalékos növekedést jelzett az egy évvel korábbi szinthez képest.
A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány adatai alapján tavaly 35 milliárd forint értékben váltottak be üdülési csekket a különböző szolgáltatóknál, ebből 21 milliárd forint értékben a kereskedelmi szálláshelyeknél.

Kapcsolódó cikkeink