Magazin: Szoftvert és hardvert frissítenek a konzervek
Van még potenciál a konzervek piacában. Ehhez a márkák a prémium, hozzáadott értékeket felmutató szegmensekben igyekeznek erősíteni, kitágítva a termékkör határait. Nemcsak a beltartalom és a csomagolás újul meg, a fiatalok felé nyitás jegyében marketingkommunikáció tekintetében is új szelek fújnak.
Erősen dolgozik a konzervpiac azon, hogy a fogyasztás megközelítse a nyugat-európai szintet. A környezet ehhez kedvező, hiszen a vásárlóerő emelkedése erre a termékkategóriára is pozitív hatást gyakorol.
– A fő trendek itthon is hasonlóak, mint Európa-szerte: erősödnek a hüvelyes zöldségek, ideértve a különböző babféléket és az egyre népszerűbb csicseriborsót – mondja Szirbek András, a Bonduelle Central Europe Kft. marketingigazgatója. – Továbbra is zászlóshajó az „örökzöld” csemegekukorica, amelyen belül egyre többen értik és keresik a szuperédes, hozzáadott cukor nélküli fajtát.
A piac növekedéséhez hozzájárul az egészséges étkezés további erősödése: nálunk is egyre többen építik be a zöldségeket az ételekbe, sokan tudatosan alkalmanként kevesebb húsfélét fogyasztanak, ők az úgynevezett flexitariánusok. Ez a szegmens Nyugat-Európában már két számjegyű része a teljes népességnek.
A termékkör árszínvonalát minden évben befolyásolja az időjárás, illetve ezzel összefüggésben a nyersanyagok bősége vagy éppen hiánya. Hazai viszonylatban a munkaerőhiány is árnövelő hatással bír.
– A zöldségkonzerveken belül leginkább az olyan hozzáadott értékkel rendelkező termékek kereslete nő, mint a reformtermékek, a különféle mixek és a vákuumcsomagolt zöldségek – mondja Vajdahunyadi Csaba, a Globus Zrt. kereskedelmi és marketingigazgatója. – Egyszerre növekszik az igény a családi és HoReCa, valamint a kisebb kiszerelésekre is – utóbbiak célcsoportját elsősorban az egyszemélyes háztartások alkotják. Az erősödő diszkontok miatt egyre nagyobb a súlya a saját márkás termékeknek, ugyanakkor márkázott termékek esetében még mindig a hipermarketek a legerősebbek.
Nagyobb torta, több szelet
A növekedést a piaci torta szeletelődése kíséri, teszi hozzá Ádám Attila, a Ga Food Kft. kereskedelmi igazgatója:
– Az alapkategóriákban 3-4 új konkurens termék/márka is megjelent a piacon, régi vagy új piaci szereplők forgalmazásában. Ez nagyban megosztja a vásárlók választását, így tortaszelet-effektusról beszélhetünk.
A diszkontok sikeres, saját márkás politikája kapcsán Ádám Attila arra hívja fel a figyelmet, hogy ők a magas minőségre és a minimális árrésre törekszenek, így alakítva ki bizonyos mértékű vásárlói hűséget. A többi lánc esetében az árrés egyelőre lényegesebb szempont, a minőség csak másodlagos, így hosszabb távon csupán az alacsony keresetű vásárlói réteget képesek megszólítani.
– A kényelmi termékek továbbra is emelkedő eladásokat hoznak, a portfóliók gyors ütemben bővülnek – emeli ki a Ga Food Kft. kereskedelmi igazgatója. – A prémium konzerv kategóriája szintén növekszik, itt is szélesítik választékukat az ismert márkák. Idén még a szardíniából várható a prémium kategória megjelenése, különböző öntetekkel.
Csomagolás tekintetében úgy látja, hogy az alupack, visszazárható-záras tasakos megoldások a közeljövőben nálunk is elterjedhetnek.
Egy másik érzékelhető trend a márkák nyitása a fiatalok felé. Ez a hagyományostól eltérő marketingstratégiát kíván, mivel a 25–35 év közötti korcsoportnak egyre nagyobb része használja a tévékészülékeket – ha egyáltalán van nekik – inkább netezésre, illetve a csatornákon tapasztalható felerősödött reklámzaj miatt reklámmentes megoldásokat keresnek filmnézéshez. Ádám Attila szerint a TV-reklámok hatékonysága a jövőben biztosan megkérdőjelezhető, ezért is muszáj új, fiatalosabb helyeken reklámozni, megújult formában, megfelelően a célcsoport korosztály elvárásainak:
– Elérésükre egyre több márka kezdte el használni a Facebookot, és von be influencereket, akik olyan népszerű közösségi csatornákon népszerűsítik a márkát, mint például a YouTube.
Bejött az egészséges irány
A vásárlóerő emelkedése és az egészségtudatos táplálkozás térnyerése a halkonzervek piacára is kedvezően hat.
– Jó döntésnek látszik, hogy célul tűztük ki 2018-ban, hogy elindulunk az egészségtudatos táplálkozás irányába, hisz az ez irányú fejlesztéseinknek köszönhetően, sikeres évet zártunk 2018-ban – mondja Takácsné Rácz Zsuzsanna, a Del Pierre Kft. kereskedelmi igazgatója. – A 2019-es év forgalma is kedvezően alakul, tovább bővítettük a szortimentünket.
A Del Pierre Central Europe Kft. tavaly ősszel a Twist márkát teljesen megújította, ennek eredményeképpen egy letisztult és egységes Twist márkaarculat született. Újdonsággal is bővült a termékvonal: 2018 őszén vezették be a csökkentett zsírtartalmú Twist Light tonhaltörzset.
– Az egészségtudatos táplálkozás jegyében idén megjelentünk a Twist Tonhaltörzs Extra szűz Bio olívaolajban termékünkkel, amely egy teljesen új vásárlói réteget tudott megszólítani – folytatja az újdonságok ismertetését a kereskedelmi igazgató. – A kényelmi termékkört erősítettük az új Twist Salatamiooo tonhalsalátákkal, amelyek kaliforniai és mexikói ízesítéssel kerültek bevezetésre. Az egyediségre törekedve további fejlesztések vannak tervben, melyeket még az idei évben szeretnénk megmutatni a fogyasztóknak.
A Twist termékportfólión belül az új termékek bevezetését mind ATL-, mind BTL-kampánnyal támogatják, ami kihat a teljes Twist portfólió kommunikációjára is.
– Célunk, hogy a vásárlók a lehető legtöbb felületen találkozzanak a márkával. Nagy hangsúlyt fektetünk az online aktivitásra is, az ismert social felületeken folyamatosan kommunikálunk – hangsúlyozza Takácsné Rácz Zsuzsanna.
A cégnél a társadalmi felelősségvállalásról sem feledkeznek meg: Twist Pink termékükkel, vásárlóik bevonásával immár harmadik éve támogatják az Emlőrák Gyógyításáért Alapítványt.
A prémium már nemzetközi
A Glatz Hungary Kft. elsősorban halkonzervekkel és speciális gyümölcskonzervekkel van jelen a piacon. Mindkét kategória igencsak kompetitív és telített.
– A középkategóriás vagy átlagos termékeknek nincs helye a piacon. Vagy az alacsony árkategória párosul nagy forgalommal, vagy a magas minőségű, magas áron kínált különlegességek részpiacán van keresni való – észrevételezi Salyámosy Rita, a Glatz Hungary Kft. marketingmenedzsere. – Halkonzervek tekintetében mindkét kategóriában jelen vagyunk. Az elsőben az Excelsior aprítotttonhal-konzervekkel, a gazdaságos Ilias makrélával, valamint a kedvező árú Excelsior tonhaldarabokkal, nagy kiszerelésben is a gasztronómia részére. Ez utóbbiak szépen fejlődnek, köszönhetően az „on the go” szendvics és pizza kategória növekedésének. A prémium kategóriát a kézzel, egyedileg gyártott portugál Nuri szardíniák, a Larsen kagylókonzervek és a Sywan heringkonzervek, John West tonhalsaláták és az izlandi I Can tőkehalmáj képviselik. A vásárlóerő növekedése jótékony hatással van eladásaikra. Ezenkívül forgalmazunk speciális Excelsior gyümölcskonzerveket nagy kiszerelésben, hozzáadott cukor nélkül, elsősorban egészségügyi intézmények részére. Az egyre népszerűbb nemzetközi konyha igényeit szolgáljuk ki a Tao Tao márkájú távolkeleti gyümölcskonzervekkel (lichi, rambután, papaya, mangó) és kókusztejjel, ők is egyre népszerűbbek. A termékek forgalmát leafletekkel és árakciókkal, kóstoltatással támogatjuk.
A nemzetközi trendek nem kerülik el ezt a prémium kategóriát sem. Az „easy open” csomagolás Salyámosy Rita szerint kötelező, a tonhalsaláták „on the go” villával ellátott változata szintén. A gluténmentes változat is egyre keresettebb.
Innováció elsősorban a „ready to eat” készételeket, tonhalsalátákat jellemzi, egyre egészségesebb összetevőkkel, például kusz-kusz, bulgur és egészséges zöldségkülönlegességek. A füstölt íz is nagyon kedvelt, hal, kagyló és egyéb tenger gyümölcsei termékek esetében, teszi hozzá a marketingmenedzser.
Inspiráló zöldségvariációk
A Bonduelle-nél úgy reagálnak az egyszemélyes háztartatások, ezáltal pedig a kisebb kiszerelések iránti igény növekedésére, hogy nemrég bevezették a legkisebb, egyadagos kiszereléseiket, amelyeket Inspirációk néven forgalmaznak.
– A Vapeur család pedig már lassan egy éve jelent meg a portfóliónkban. Mind a hét termék gőzben párolt, így karakterükben valóban közelebb állnak a friss zöldségekhez – mondja Szirbek András. – Az új kínálat változatlanul a fókuszunkban marad.
Ezzel együtt a Bonduelle életében egy új korszak kezdődik, tudjuk meg tőle. A Legumio család bevezetése komoly áttörés lesz a kategóriában. Ezek a termékek is zöldségek, csak merőben más formában: az ismert és kedvelt tésztaformákat idézik, de 100% hüvelyesekből és zöldségből készülnek. Kétszer annyi fehérjét és rostot tartalmaznak, mint egy durumtészta, emellett gluténmentesek és gyorsan elkészíthetőek. Ropogós, tápláló, színes és izgalmas új formák, amelyekkel a gyerekeket is jobban rá lehet venni a zöldségfogyasztásra.
– Az új Legumio család másik része az üveges szószoké, amelyekben a paradicsomszósz mellett nagy és ropogós zöldségdarabok vannak, három ízletes és kifinomult recept, amelyeket bármikor használhatunk tésztákon vagy rizsen – teszi teljessé a képet a Bonduelle Central Europe Kft. marketingigazgatója. – Azt reméljük, hogy ez az új család segít abban is, hogy a zöldségek polcai még inspirálóbbak legyenek, kitörve a régi formákból. Ezenkívül természetesen a hagyományos konzerveken belül is innoválunk, a jövő év elején egy új, izgalmas termékcsalád kerül bevezetésre.
A kategória építését és az edukációját fontos feladatnak tekintik a cégnél, mivel úgy látják, bőven van potenciál még a fogyasztásban. Emellett természetesen a Bonduelle márka és az új termékek lesznek fókuszban. Folytatják a receptvideókat, az influencerekkel való együttműködést, és tovább erősítik a digitális jelenlétünket.
– Valódi 360 fokos kommunikáció zajlik, amiben fontos szerepe van a trade marketing eszközöknek is, főleg az új Legumio család bevezetése kapcsán – árulja el Szirbek András.
Márkaépítés minden vonalon
A Globus minden évben jelentkezik újdonságokkal a konzervpiacon. – Még az idén szeretnénk bővíteni a Vital portfóliónkat, amelyre továbbra is nagy fókuszt helyezünk – szögezi le Vajdahunyadi Csaba. – Emellett azonban több újdonság is előkészítés alatt áll, amelyeket egyelőre nem szeretnénk leleplezni.
A Globus is igyekszik minden lehetséges csatornán jelen lenni, és igazi 360°-os szögben kommunikálni. Ennek részeként márkanagykövetüket, Pásztor Annát a jövőben egyre több kommunikációs csatornán szeretnék megjeleníteni és hozzákapcsolni a márkatámogatáshoz. Emellett több kisebb influencerrel is dolgoznak, és komoly hangsúlyt fektetnek a social mediára is.
– Az egészséges táplálkozásnak nagy szerepe van a sportban is, ezért szívesen csatlakozunk az olyan sportrendezvényekhez is, mint például a 3×3 kosárlabda Európa-bajnokság, amelynek fő támogatói voltunk, illetve kiemelt támogatói vagyunk a debreceni női kézilabdacsapatnak is – sorolja a kereskedelmi és marketingigazgató. – Utóbbival együtt sikerült egy Globus Kids gyermekmegőrzőt is kialakítani a kézilabdacsarnokban, amely egyedülálló az országban. Emellett számos rendezvényen és kiállításon is jelen vagyunk.
Szalai László
Kapcsolódó cikkeink
Ma kezdődik a World Science Forum Budapesten
Ma kezdődik Budapesten a World Science Forum (WSF – Tudomány…
Tovább olvasom >Bekuckózós élmény a novemberi hűvös napokra!
Megérkezett a limitált kiadású Mizo narancsos-csoki ízű tejital! Nincs is melengetőbb…
Tovább olvasom >Unicum, Unicum Szilva, Unicum Barista díszdobozban
Unicum/Unicum Szilva/Unicum Barista 0,7 l díszdobozban 2 minitermékkel Unicum/Unicum Szilva/Unicum…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >