Szlovákiában is elrettentő képek kerülnek a cigarettás dobozokra

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 07. 23. 11:05

A jövő évtől már Szlovákiában is megjelennek a dohánytermékek dobozain a dohányzás káros hatásait szemléltető, elrettentő képek – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség az egészségügyi tárca által közölt információkra hivatkozva szerdán.

cigaretta

A szlovák egészségügyi tárcánál kidolgozott törvénymódosítás értelmében a dohánytermékek csomagolásán az egészségügyi ártalmasságra figyelmeztető szöveg mellett elrettentő képeket is feltüntetnének. A módosítás, ha elfogadja a parlament, jövő májustól lép hatályba. A tervezetről már őszi ülésszakán szavazhat a pozsonyi törvényhozás, amely legutóbb 2008-ban tárgyalt hasonló szabályozásról, de akkor annak piaci kihatásaira hivatkozva elutasította azt.

A hatályos szlovák szabályozás a cigarettás dobozok felületének 30, illetve 40 százalékát tartja fenn a figyelmeztető feliratok számára. A szlovák szaktárca módosító javaslata szerint ezt az arányt a csomagolás felületének 65 százalékára emelik és a szöveg mellett az elrettentő képek is megjelennek majd.

Szlovákiában statisztikák szerint a felnőtt lakosság jelenleg mintegy ötöde dohányzik, ez az arány alacsonyabb, mint az európai átlag. Ugyanakkor a felnőtt dohányosok száma Szlovákiában 2002 óta folyamatosan csökken, éves szinten mintegy két százalékponttal. A fiatalok körében viszont az elmúlt években nőtt a dohányzók aránya. (MTI, Starovic Tibor)

Kapcsolódó cikkeink