Szlovákia már rég levédte a kürtőskalácsot
Nem ígérkezik zökkenőmentesnek a kürtőskalács Ausztriában tervezett európai hagyományos különleges termékké nyilvánítását célzó kezdeményezés – írja az mno.hu.
A Nemzetközi Kürtőskalács-szaktestület (NKSZ) lépéseket tett, hogy az édességet osztrák termékként regisztrálják, miután a szakmai szervezet szerint a Földművelésügyi Minisztérium (FM) akadályokat gördített a sütemény európai hagyományos különleges termékké nyilvánítása elé. Az ügyben illetékes Magyar Eredetvédelmi Tanács szerint az idevonatkozó uniós szabályozás alapján a kürtőskalács – mint széles termékcsoportot jelölő fogalom – ilyen kizárólagosságot biztosító védelemben nem részesülhet. Ezzel szemben az NKSZ szerint a tárca álláspontja a hatályos uniós jogszabályok téves értelmezéséből ered, emiatt a szervezet nemrég a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságnál kérte a minisztérium határozatának hatályon kívül helyezését, valamint az eljárás megismétlésének elrendelését.
A Magyar Nemzet egy felvidéki olvasója viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a vita okafogyottá válhat, mert Szlovákia még 2007-ben levédette a nemrég a Magyar Értéktárba erdélyi, székely, valamint magyar értékként felvett édességet. A hivatkozott forrás szerint a nyugat-szlovákiai Szakolca kisváros kezdeményezésére skalicky trdelník néven sikerült bejegyeztetni és levédetni a csemegét az Európai Unióban szlovák (szakolcai) specialitásként.
Különben feljegyzések szerint a kürtőskalács receptjét gróf Gvadányi József nyugalmazott generális erdélyi szakácsa a XVIII. században juttatta el Szakolcára, és itt sütötte először a helyi specialitásként elterjedt édességet. Egyébként a szakirodalom a német baumkuchent, a szász baumstriezelt, a svéd spettekakát és a szlovák skalicky trdelníket egyaránt a kürtőskalács „rokonának” tekinti. Ám felületének mechanikai kezelése, sütésének módja eltér a magyar sütemény készítési módjától. Bírósági keresetében a kürtőskalács-szaktestület többek között az édesség szlovák megfelelőjére utalva azzal érvel, hogy az európai gyakorlat szerint a hasonló megnevezések nem jelentik akadályát a hagyományos termékként történő bejegyzésnek. (mno.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Lassuló infláció, de továbbra is dráguló élelmiszerek Szlovákiában
Szlovákiában szeptemberre 2,6 százalékra mérséklődött az infláció, azonban az élelmiszerárak…
Tovább olvasom >A Kaufland Slovakia a helyi választékra helyezi a hangsúlyt
Támogatásáról biztosítja a Kaufland a szlovákiai termelőket. Az iparági jelentések…
Tovább olvasom >Szlovákiában jelentős adóváltozások jönnek: ÁFA-emelés és megszorítások a költségvetési hiány csökkentésére
A szlovák kormány bemutatta új konszolidációs csomagját, amely alapjaiban változtatja…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >