Szlovákia elveszítheti a Tokaj eredetmegjelölést

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 25. 12:30

Egyre nagyobb a valószínűsége, hogy Szlovákia elveszíti a Tokaj védett eredetmegjelölést. Veszélybe került ugyanis az a szlovák-magyar kétoldali megállapodás, amely lezárhatta volna a hét éve húzódó vitát, és amelyről a felek hónapok óta tárgyaltak – tájékoztatta az Új Szó Online szerkesztőségét szerdán az pozsonyi agrártárca sajtóosztálya.

A közlés szerint hétfőn a Szlovák Szabadalmi Hivatal kezdeményezésére az Európai Unióban bejegyezték a “Tokaj Szőlészeti Térség” termékleírását. A hivatal ezt a Tokaji Társulás kérésére, a szőlészetről és borászatról szóló jogszabályra hivatkozva tette a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium jóváhagyása nélkül – jelentette be Simon Zsolt miniszter.

“Ezzel csak az a gond – tette hozzá a miniszter -, hogy az említett törvény már nem érvényes. Az élelmiszerekről szóló hatályos jogszabály pedig kimondja, a szeszes italok oltalom alatt álló eredetmegjelölésének bejegyzése előtt az illetékes tárcának jóvá kell hagynia a termékleírást”.

Azzal, hogy a Szlovák Szabadalmi Hivatal ezt elmulasztotta, egyrészt törvényt sértett, másrészt magára vállalta a Tokaj márkanév védelmének felelősségét Szlovákiában azzal a 18 tokaji szőlőbirtokossal egyetemben, akik a társulást alkotják.

“Év végéig kellett volna leadnunk a magyar féllel egyeztetett, egységes termékleírásokat, ami lehetővé tette volna, hogy Szlovákia is előállíthasson valódi Tokajit” – mondta a miniszter.

A hivatal váratlan közbelépése ezt meghiúsította, hiszen a rendszer az újabb módosítást már nem teszi lehetővé, ezért kérdéses, ezek után hogyan lehet összehangolni a szlovák Tokaj és a magyar Tokaji termékleírását.

“Ahhoz, hogy Szlovákiában Tokajit termelhessünk elengedhetetlen, hogy a termékleírás minden részletében egyezségre jussunk a magyar féllel. A Tokaj Szőlészeti Térség azonban nem terméket, hanem területet jelöl” – hangsúlyozta a miniszter, aki szerint fennáll a veszélye annak, hogy ezt a megjelölést Magyarország ismét megtámadja.

Mint ismeretes Magyarország áprilisban az Európai Bíróságon beperelte az Európai Bizottságot (EB), azt követelve, hogy törölje a Tokaj Szőlészeti Térség (Vinohradnícka oblast Tokaj) eredetvédett megjelölést Szlovákia számára, mivel azt jogalap nélkül jegyezte be, hiszen az EB-nek a 2009. június 30-án elfogadott szlovák jogszabályban szereplő Tokaji Szőlészeti Térség (Tokajská vinohradnícka oblast) elnevezést kellett volna regisztrálnia – olvasható az Új Szó honlapján. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink