Szkopjéban is megnyílt a magyar kereskedőház

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 09. 19. 10:02

A balkáni nyitás jegyében Macedónia fővárosában, Szkopjéban nyitotta meg július 21-én tizenkettedik képviseletét a Magyar Nemzeti Kereskedőház. A megnyitón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter-helyettes kiemelte: a kereskedőház létesítésének célja, hogy elősegítse a két ország kölcsönös gazdasági növekedését, Magyarország növelhesse exportpozícióját a Nyugat-Balkánon, valamint újabb piaci lehetőséget teremtsen a hazai kis- és középvállalkozások számára.

„A magyar kis- és középvállalkozások egyre fokozottabb érdeklődést mutatnak a nyugat-balkáni piacok iránt. Ezt bizonyítja, hogy a Macedóniával folytatott kereskedelmünk a válság után ismét fejlődésnek indult” – mondta Kun Gábor, az MNKH vezérigazgató-helyettese, majd hozzátette: „A szkopjei képviseleti iroda célja, hogy elősegítse a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok bővülését Macedónia és Magyarország között, valamint ösztönözze a magyar cégeket minél több üzleti kapcsolat kialakítására, és támogassa azok megvalósulását.”

Az eseményen részt vett Nikola Popovski macedón külügyminiszter és Bekim Naziri gazdasági miniszter is.

Magyarország még 2011-ben kötött Gazdasági Együttműködési Megállapodást Macedóniával, majd két évvel később, 2013. február 19–20. között rendezték meg Budapesten a Magyar–Macedón Kormányközi Gazdasági Vegyesbizottság alakuló ülését. Az esemény alkalmából együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Macedón Gazdasági Kamara, továbbá a turisztikai területen történő együttműködés fejlesztése céljából a szakterületért felelős minisztériumok képviselői is.

Magyarország számára Macedónia ma a befektetések és a kereskedelem terén a délkelet-európai régió egyik fontos, folyamatosan bővülő, ígéretes piaca, így nem meglepő, hogy Azerbajdzsán, Kazahsztán, Oroszország, Kína, Törökország, az Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia, Jordánia, Laosz, Vietnám és Szingapúr után Macedóniában is magyar kereskedőház létesül.

A Janakievszki Szásó vezette iroda Szkopje kormányzati negyedében található, a minisztériumi épületek, illetve az új uniós központ közelében.

Kapcsolódó cikkeink