Szivárványkukorica az USÁ-ból

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 09. 19. 11:00

A természet gyakran lep meg minket, és ennek egyik példája az „üveggyöngy” kukorica. A szivárvány minden árnyalatában pompázó kukoricaszemek nem üveggyárban, vagy műteremben készültek: mindegyik cső természetes, csak éppen szelekció kellett hozzá – olvasható az agrarszektor.hu-n. A színes kukorica korántsem új dolog, és egy félig a cherokee törzshöz tartozó oklahomai farmer nevéhez fűződik, aki a gyökereihez a régi típusú kukoricával kívánt visszatérni.

kukorica

Carl Barnes elkezdte keresni az ősi kukorica fajtákat, amik szinte teljesen elvesztek, amikor a keleti bennszülött törzseket Oklahomába űzték az 19. században. Barnes tehát előbb keresett, aztán cserélt és ajándékozott, úgyhogy lassan egyre több fajtával kezdhette meg a termesztést, majd a szelektálást.


A színkavalkád azonban egy másik farmernek köszönhető, akivel 1994-ben találkozott egy bennszülött növénybörzén. Greg Schoent ekkor megbabonázta a színre való szelektálásban rejlő lehetőség. Az eredmény szép lett, azonban a csövek nem fejlődnek valami nagyra, de hát nem is az volt a cél. Greg aztán a sárga kukorica mellé ültette a szivárvány-kukoricát, így jöttek létre ezek a különlegesen üveges hatású, izgalmas hibridek.

Az üveggyöngy kukorica 100-120 nappal a vetés után takarítható be. A vetőmag már interneten is rendelhető. (blog.syngenta.hu, agrarszektor.hu)

Kapcsolódó cikkeink