Szingapúrba hogyan jutnak el a magyar élelmiszerek?
Azt, hogy a magyar agrártermékek, élelmiszerek világszínvonalúak, talán már mindannyian tudjuk idehaza is. A kiváló magyar termőföldeknek köszönhetően tradicionális agrártermékeink és élelmiszereink minősége is kiváló. Ráadásul a magyar innovációknak köszönhetően számos újdonsággal is előrukkol évről-évre a hazai mezőgazdaság.
Ezeknek az újdonságoknak a bemutatására kiváló lehetőséget kínálnak a nemzetközi vásárok, ahol egyúttal számos nemzet újdonságait is megismerhetik a gyártók. Idén áprilisban például több mint ötvenkét országból, mintegy ezerötszáz kiállító részvételével nyílt meg Ázsia egyik legjelentősebb nemzetközi kiállítása Szingapúrban, a Food and Hotel Asia (FHA). A magyar kiállítók 60 négyzetméteres közösségi standján többek között mangalicatermékekkel, galambbal, édességekkel és magyar borokkal várták a beszerzők érdeklődését. Így elmondható, hogy hazánk igazán nívósan képviseltette magát. A rendezvényre kilátogatott a tojásfehérje-alapú tejtermék-helyettesítőket gyártó magyar cég képviseletében Dr. Németh Csaba is.
– Az ételérzékenység és a proteindúsabb táplálkozás iránti igény témaköre az egész világban téma. Ezekre egyszerre nyújtanak megoldást a tej-, glutén-, szója és hozzáadott cukor-mentes termékeink, melyek fejlesztését a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel közösen a jövőben is folytatjuk. A táplálkozási trendeknek és igényeknek megfelelő termékek Ázsiába történő exportálásánál azonban komolyan figyelni kell a szállíthatóságra, minőségmegőrzési idő hosszára, hiszen a termékeknek hosszú utat kell megtenniük a boltok polcáig. Jelentős részben éppen ezért kezdtünk bele hűtve tárolás nélkül is polcálló valamint mélyhűtött tejtermék-alternatívák illetve azokból készült egészségtudatos termékek fejlesztéseibe – osztotta meg velünk gondolatait Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök, c. egyetemi tanár.
Tehát a magyar élelmiszergyártók reményei szerint hamarosan Ázsiában is még több Kárpát-Medencéből származó finomsággal találkozhatnak a fogyasztók.
Végül egy Ázsia-tradíciók-innováció kombinációból született étel receptjét osztanánk meg, méghozzá a tárkonyos kínai kel saláta receptjét és elkészítésének menetét:
Ajánljuk azoknak, akik szeretik sokak kedvencét, a főtt csülköt és valami hozzávaló illő különlegesebb, és persze egészségre is gondoló köreten gondolkoznak. A termelői piacokon sok helyen olyan szép kínai kelt találni, hogy még azoknak is, akik korábban nem készítettek belőle semmit, gyakran nem tudtak neki ellenállni. És ha már egy-kettő bekerül a kosárba, itt egy kiváló megoldás a felhasználására. Sokan a kínai kel kapcsán kizárólag főzelékben gondolkoznak, de most kiderül, micsoda saláta is készíthető belőle.
Hozzávalók:
1 kínai kel
2 evőkanál friss tárkony
1 evőkanál tárkonyecet
a majonézhez:
5 dkg ToTu extrán krémes
1 dl paleolaj (nem paleozóknak olaj)
1/2-1 teáskanál Dijoni mustár (nem paleozóknak mustár)
1-2 teáskanál citromlé
1/2-1 teáskanál porrá őrölt eritrit (nem paleozóknak porcukor)
törött bors
só
Miközben a ToTu extrán krémest habverővel kevergetjük, vékony sugárban hozzácsorgatjuk az olajat. Ha úgy látjuk, hogy az olaj összekapja a krémet, akkor fejezzük be az olaj hozzácsorgatását, és keverjük addig, amíg a majonéz kisimul, innentől folytathatjuk az olaj hozzáadását. Hozzáadjuk az ízesítő anyagokat. További felhasználás előtt 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérhessenek. Ha valaki nem tart a nyers tojástól, így is készíthet majonézt.
Tárkonyecetet mi magunk is készíthetünk otthon, ha 2 dl 5-10%-os ecetbe 2-3 friss, alaposan megmosott tárkonyágat teszünk, és jól lezárva az edény vagy üveg tetejét 2 hétig érleljük. A tárkonyt később sem kell eltávolítani az ecetből.
A kínai kelt leveleire bontjuk. Átmossuk, lecsepegtetjük, megszárítjuk, majd a torzsás részt kivágva a leveleket 1 cm széles csíkokra vágjuk. A majonézt összekeverjük a tárkonnyal, és a tárkonyecettel végül összeforgatjuk a kel leveleivel.
Kapcsolódó cikkeink
KSH: augusztusban 443 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet
Augusztusban a kivitel volumene 5,6, a behozatalé 4,5 százalékkal csökkent…
Tovább olvasom >A magyar gombatermesztés helyzete és kilátásai: innováció és fenntarthatóság az ágazatban
A magyar gombatermesztés az agrárgazdaság egyik különleges és kiemelkedő ágazata,…
Tovább olvasom >Segítség az ételérzékenyeknek
Az Auchan Alapítvány jóvoltából a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége háromféle…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >