Színek és fények az otthoni konyhában

Szerző: Trademagazin Dátum: 2019. 05. 15. 10:18

A színek intenzíven hatnak ránk, serkentenek, és energiával töltenek fel bennünket. Ez nem afféle túlzás, hanem fizikailag mérhető tények közé sorolható megállapítás.

Azt is mondhatjuk, hogy pszichikai értelemben is hatással lehetnek ránk, megnyugtatnak, biztonsággal, melegséggel töltenek el bennünket. Bizonyos színek látványára egész egyszerűen szükségünk van. Ezért fontos kissé tudatosan foglalkozni a színekkel, hogy tudjuk, hogyan hatnak oda-vissza életünkben.
A konyha az élelem, az élet, a táplálkozás, az evés színtere lehet. A színekhez hozzájárulnak a fények, a megvilágítás is, amely erősíti vagy gyengíti ezeket a hatásokat. Minden konyhában jó, ha van rejtett világítás, amely este a munkafolyamatokhoz kellő fényt juttat a kezünkre, de nem a szemünkbe!
Az erőteljes színek, mint piros, narancs durvának hathatnak erős fényben, míg lágy fényeknél meleget adnak. A meleg színeket (sárga, piros, narancs, barna, zöld) a kellemes fények bensőségesebbé teszik, ám hideg fényben ridegnek tűnik minden.

Ha valaki nem főz mindennap, mert étkezése munkahelyen, iskolában megoldott, annak a főzés valószínűleg örömet okoz, kellemes tevékenységgé válik. Konyhánk lehet a fehérnél érdekesebb színű, mondjuk, halvány narancs, őszibarack, és ehhez jól illeszkedik egy ebben az árnyalatban mozgó mintás (virágos, csíkos) függöny. Jól mutathat, ha ellentétét, azaz komplementer színeket választunk. A fekete-fehér játék már nagyon bátor kísérletezést mutat.

Érdekes, praktikus és szellemes ötlet, ha valaki három ruhát varr konyhájának, három színhatással, tehát egyazon színhatású a kötény, függöny, székpárna, asztalterítő, és egy másik színt képvisel a másik megvarrott textilcsalád. A hangulat illeszkedhet az évszakhoz, az ünnepekhez (nyáron üde, karácsonykor piros-zöld), örömteli változást hozva. Mert a változatosság, mint tudjuk, gyönyörködtet.

Kapcsolódó cikkeink