Szigorúbb szabályok a prémium termékekre
Kétszintűvé alakítja a Magyar Élelmiszerkönyvben rögzített szabályozást a Vidékfejlesztési Minisztérium. A már meglévő szabályok mellé nehezítést is vállalnia kell annak, aki prémiumként szeretné eladni termékeit.
A már meglévő, az európai uniós szabályokhoz és irányelvekhez alkalmazkodó szabályozás mellé egy következő szintet is bevezet a Vidékfejlesztési Minisztérium a Magyar Élelmiszerkönyvben. Azok, akik a kötelező szabályokon túl betartják a második szinten rögzített szabályokat is, jogosulttá válnak bizonyos megkülönböztető jelzések használatára – ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy a jövőben csak az címkézheti különlegesnek, prémiumnak a termékeit, aki vállalja a szigorúbb követelményeket.
A Magyar Élelmiszerkönyv a hazánkban forgalomba kerülő élelmiszerekre és összetevőkre vonatkozó szabályok gyűjteménye, összegzi a minőségi, biztonsági, higiéniai követelményeket és rögzíti az élelmiszervizsgálati módszereket. Jelenleg ez az európai uniós követelményekhez alkalmazkodik, ám az önkéntes második szintű szabályozás bevezetésével lehetővé válik, hogy a magasabb minőség és a magyar sajátosságok is megjelenjenek az élelmiszer-szabályozás szintjén.
A szaktárca közleménye szerint a mézfélékre már elkészült az új, kétszintű szabályozás. Most a lekvárok és a szörpök minőségi követelményeinek meghatározásán dolgoznak, a következő élelmiszerkategóriák – a tejtermékek és a sütőipari termékek – szabályozása pedig várhatóan a jövő év elejére valósulhat meg – írja a szabadfold.hu.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
GKI: Romló bizalmi indexek és gazdasági kilátások Magyarországon
Novemberben mind az üzleti szféra, mind a fogyasztók pesszimistábbá váltak…
Tovább olvasom >Negyvenhét éves csúcsot döntött az arabica kávé ára
Az arabica kávé határidős jegyzése 47 éve nem látott szintre,…
Tovább olvasom >Százharminc új járművel készül a megnövekedett ünnepi forgalomra a Magyar Posta
A Magyar Posta több mint 7 millió csomag kézbesítésére számít…
Tovább olvasom >