Szigorúbb sugárzási határérték bevezetését tervezi az EU a Japánból származó élelmiszerimportra

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 04. 06. 13:00

Az Európai Unió szigorúbb sugárzási határértékeket készül bevezetni a Japánból származó élelmiszer- és állati takarmányimportokra, ahogy az “alacsony fertőzöttségű” vizet visszavezetik a fukusimai atomerőműnél a tengerbe.

A szigorúbb határértékekkel az uniós szabályzás azonos szintre kerül a nemrég módosított japán korlátokkal. Ha minden jól megy, péntekre el is fogadhatják a tagállamok az új előírásokat.

Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szerint a lépés “pusztán elővigyázatosság”. “A bizottság véleménye szerint további biztonsági megerősítésként korrigálni kell a március 25-én meghatározott szinteket” – mondta Barroso Strasbourgban az Európai Parlament képviselői előtt. Emlékeztetett arra, hogy az Európában érvényben lévő értékeket az 1986-os csernobili katasztrófa után fogadták el.

A szigorúbb szabályozás szerint a cézium-134 és cézium-137 izotópok eddigi 1 250 becquereles szintje 500-ra csökken, a jód-131 2000, a stroncium-90 750 becquerelnél nem sugározhat jobban kilogrammonként – írja az EUObserver – Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink