Szigorúbb élelmiszer-ellenőrzéssel válaszol Oroszország a szankciók meghosszabbítására

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 06. 26. 11:27

Szigorítja Oroszország az importált élelmiszerek ellenőrzését és betiltja azokat a csatornákat, amelyeken keresztül az országba juthatnak a beviteli tilalommal sújtott termékek. A lépés arra lehet válasz, hogy hétfőn az EU külügyminiszterei az Oroszország-ellenes szankciók meghosszabbítását javasolták az uniós vezetőknek.

szarvasmarha

A korábbinál szigorúbb ellenőrzéseket vezetnek be a harmadik országokból Oroszországba irányuló élelmiszerekre, hogy kiszűrjék az Európából származó, de átcímkézett termékeket – írja a napi.hu. Arról egyelőre folynak az egyeztetések, hogy kibővítsék-e a beviteli tilalom alá eső termékek körét, amely rosszul érintheti a magyar agrártermelőket is.

Alekszander Tkacsev mezőgazdasági miniszter szerint biztosan változtatnak az importtilalom feltételein, amellyel részben a kiskapuk bezárása is a céljuk. Az erre vonatkozó javaslatot hétfőn beterjesztették a kormány elé. A lehetséges szigorítás válasznak tekinthető arra, hogy az EU külügyminiszterei hétfőn az Oroszország-ellenes szankciók meghosszabbítását javasolták az uniós vezetőknek.

Ahogy arról az agrárszektor.hu már korábban beszámolt a meghosszabbítás alapja az uniós csúcsvezetők márciusi közös elhatározása. A szankciók feloldásának előfeltételeként ugyanis az oroszoknak maradéktalanul teljesíteni kellene a minszki megállapodás-csomag előírásait. (agrarszektor.hu)

Kapcsolódó cikkeink