Szigorú szabályozás a biotermékekre
Az ökológiainak nevezett élelmiszerek legfeljebb 0,1 százalékban tartalmazhatnának genetikailag módosított összetevőt (GMO) – javasolja az Európai Parlament (EP) plenáris ülése által elfogadott jelentés.Az ökológiai termelésre és az ökológiai termékek címkézésére
vonatkozó jogszabály tervezetében az Európai Bizottság eredetileg azt
javasolta, hogy csak olyan, természetes anyagok és eljárások felhasználásával
előállított élelmiszereket, termékeket lehessen ökológiainak nevezni,
amelyekben nincs GMO, illetve ha véletlen szennyeződés révén kerül be a
génmódosított összetevő, akkor legfeljebb csak 0,9 százalékos lehessen az
aránya. Az euro-képviselők emellett előírnák, hogy szintetikus növényvédő
szereket se lehessen használni a biotermelés során. Az EP azt is jogszabályban
rögzítené, hogy csak olyan terméket nevezzenek ökológiainak, amely
mezőgazdasági eredetű összetevőinek legalább 95 tömegszázaléka – a hozzáadott
víztől és sótól eltekintve – természetes eredetű.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Egyre korábban indul a karácsonyi szezon: az ár-érték arány a kulcs
Az idei évben a magyarok 40 százaléka hozta előre a…
Tovább olvasom >Prémium legyen, de fenntartható is – a legifjabb generáció elvárásai
A kiskereskedelmi szereplők kénytelenek lesznek egyre nagyobb figyelmet fordítani fenntarthatósági…
Tovább olvasom >Fél év alatt 100 millió forint felajánlást tettek karitatív célokra a fogyasztók a kötelező visszaváltási rendszer révén
A hat hónapja kezdődött és a mindennapok szerves részévé vált…
Tovább olvasom >