Szigorú szabályozás a biotermékekre
Az ökológiainak nevezett élelmiszerek legfeljebb 0,1 százalékban tartalmazhatnának genetikailag módosított összetevőt (GMO) – javasolja az Európai Parlament (EP) plenáris ülése által elfogadott jelentés.Az ökológiai termelésre és az ökológiai termékek címkézésére
vonatkozó jogszabály tervezetében az Európai Bizottság eredetileg azt
javasolta, hogy csak olyan, természetes anyagok és eljárások felhasználásával
előállított élelmiszereket, termékeket lehessen ökológiainak nevezni,
amelyekben nincs GMO, illetve ha véletlen szennyeződés révén kerül be a
génmódosított összetevő, akkor legfeljebb csak 0,9 százalékos lehessen az
aránya. Az euro-képviselők emellett előírnák, hogy szintetikus növényvédő
szereket se lehessen használni a biotermelés során. Az EP azt is jogszabályban
rögzítené, hogy csak olyan terméket nevezzenek ökológiainak, amely
mezőgazdasági eredetű összetevőinek legalább 95 tömegszázaléka – a hozzáadott
víztől és sótól eltekintve – természetes eredetű.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Egyharmad Balatonnak megfelelő öntözővíz-készlet áll rendelkezésre
A rendkívüli aszály és a csapadékhiány ellenére minden öntözési igényt…
Tovább olvasom >A gazdáknak ingyenesen biztosított öntözővíz az aszállyal szembeni védekezés kulcsfontosságú eleme
A gazdáknak ingyenesen biztosított öntözővíz az aszállyal szembeni védekezés kulcsfontosságú…
Tovább olvasom >Rekordszinten a vállalatvezetők elköteleződése a fenntarthatóság iránt
A K&H fenntarthatósági index legfrissebb adatai szerint a vállalatvezetők hozzáállása…
Tovább olvasom >