Szigorú szabályozás a biotermékekre
Az ökológiainak nevezett élelmiszerek legfeljebb 0,1 százalékban tartalmazhatnának genetikailag módosított összetevőt (GMO) – javasolja az Európai Parlament (EP) plenáris ülése által elfogadott jelentés.Az ökológiai termelésre és az ökológiai termékek címkézésére
vonatkozó jogszabály tervezetében az Európai Bizottság eredetileg azt
javasolta, hogy csak olyan, természetes anyagok és eljárások felhasználásával
előállított élelmiszereket, termékeket lehessen ökológiainak nevezni,
amelyekben nincs GMO, illetve ha véletlen szennyeződés révén kerül be a
génmódosított összetevő, akkor legfeljebb csak 0,9 százalékos lehessen az
aránya. Az euro-képviselők emellett előírnák, hogy szintetikus növényvédő
szereket se lehessen használni a biotermelés során. Az EP azt is jogszabályban
rögzítené, hogy csak olyan terméket nevezzenek ökológiainak, amely
mezőgazdasági eredetű összetevőinek legalább 95 tömegszázaléka – a hozzáadott
víztől és sótól eltekintve – természetes eredetű.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Ez az év már valóban az adatmenedzsment éve lesz
Az élelmiszer-kiskereskedelmi szektor sikere idén nagyban múlhat az árképzés, az…
Tovább olvasom >DLA Piper Hungary/Omnibusz javaslat: szükséges egyszerűsítés vagy visszalépés a fenntarthatósági törekvésekben?
Február 26-án hivatalosan is elérhetővé vált a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségek…
Tovább olvasom >Slow Food Deutschland: nem a rovarok fogyasztása, hanem az élelmiszerpazarlás csökkentése lehet a megoldás
Kritikát fogalmazott meg a Slow Food Deutschland a rovarok Európában…
Tovább olvasom >