Szigorodó szabványok a biztonságos élelmiszerekért
Az elmúlt időszakban hangos volt a média az élelmiszerbotrányoktól. Valóban veszélyesek az élelmiszereink? Erre a kérdésre a válasz nem egyszerű, az viszont tény, hogy ahogy az élelmiszer-kereskedelem globalizálódik, úgy egységesülnek és szigorodnak a beszállítókra vonatkozó előírások is. Az EU élelmiszer-szabályozása a 2000-es évektől folyamatosan átalakul. Új szemlélet érvényesül: a „from farm to fork”, azaz a „szántóföldtől az asztalig” koncepció, amely szerint az élelmiszerlánc minden szereplője felelős az élelmiszer-biztonságért. A hangsúly az egyes élelmiszerlánci szereplők felelősségén van.
Az egyes tagországok hatóságainak mozgástere csökkent. Például, ha egy EU-tagországban gyártott élelmiszert egy másik országban akarnak forgalmazni, akkor azt nem kell az értékesítési országban a hatósággal engedélyeztetni. Ugyanakkor, ha gyanú merül fel, hogy egy élelmiszer nem biztonságos, akkor a hatóság beavatkozik, illetve értesíti más tagországok hatóságait is.
Szabványok tömkelege
Az EU-s élelmiszerjog megfelelően szabályozza az egyes szereplők kötelezettségeit és hatáskörét is, ugyanakkor ez a szabályozási rendszer számos esetben csak a kereteket és az általános szabályokat adja meg. Györfi László Tamás, a TÜV Rheinland InterCert élelmiszer-biztonsági szakterület vezetője szerint az élelmiszerláncban tevékenykedő szervezet is sokat tehet az élelmiszerek biztonságáért. Elsősorban azt, hogy olyan rendszereket használ, amelyek segítik a tevékenységre jellemző élelmiszer-biztonsági kockázatok felmérését, és azok kezelését.
Ilyen a HACCP-rendszer, amelynek alapelveit régóta ismerik az élelmiszer-előállítók. Ez a rendszer mára kötelezővé vált minden EU-tagállamban. A HACCP az alapja minden más élelmiszer-biztonsági szabványnak, előírásnak.
A szakértő tájékoztatása szerint 2005-ben a HACCP-re alapozva megjelent az új nemzetközi szabvány, az ISO 22000. Ez a szabvány meghatározza egy élelmiszer-biztonsági irányítási rendszer működésének követelményeit, összekapcsolva egymással a négy elfogadott fő elemet: interaktív kommunikáció az élelmiszerláncon belül; rendszerirányítás; előfeltételi (prerekvizit) programok; HACCP-alapelvek.
Nemzeti és cégspecifikus előírások
Az általánosan – az élelmiszerlánc minden szereplője által – használható ISO 22000 szabvány mellett számos más szabvány is az élelmiszer-biztonságot szolgálja. Ezeket a szabványokat különböző szervezetek dolgozták ki, és jelentőségük abban áll, hogy az élelmiszerlánc egyes szereplőit célozzák meg, szektorspecifikus követelményeket is megfogalmaznak.
Például az EurepGAP frisszöldség- és gyümölcsszabványt az Euro-Retailer Produce Working Groupba (EUREP) tömörülő, európai kiskereskedelmi láncok, valamint szakmai szervezetek alkották meg.
Az európai nagy kereskedelmi láncoknál az utóbbi időkben nagymértékben nőtt a saját márkás termékek forgalmazása. Ezért a kereskedelmi láncokat tömörítő szervezetek is kidolgozták saját követelményrendszereiket, amelyeket a szállítóiktól megkövetelnek. Ezen szabványoknak két főbb vonulata alakult ki. Az angol BRC kidolgozta és bevezette a BRC Global Standard Food nevű szabványt. A német HDE az IFS (International Food Standard) szabványt dolgozta ki, amelyhez csatlakoztak a francia kereskedelmi szervezet, az FCD tagjai is. A két szabványban sok az átfedés.
Kövessük a terméket!
– A nyomon követés iránti igény – az egészségügyön kívül – egyetlenegy más szektorban sem jelenik meg olyan határozottan és direkten, mint az élelmiszerszektorban – mondja Kétszeri Dávid, a GS1 vezető szakértője.
Az újabb és újabb világ- és európai szintű élelmiszer-ipari válságok, átcímkézési esetek alapvetően rendítették meg a fogyasztók bizalmát a kereskedelmi forgalmazásban kapható élelmiszerekkel szemben. Ennek köszönhetően egyáltalán nem meglepő, ha az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos európai uniós törvénykezés egyre szigorodik.
A szabványok és rendeletek viszonylag új elemének számítanak az élelmiszerek nyomon követhetőségére vonatkozó előírások. A nyomon követhetőség mint elvárás megjelenése nem meglepő, hiszen élelmiszerekkel kapcsolatos krízis esetén jól működő nyomon követési rendszerek nélkül elképzelhetetlen lenne a hatékony termékvisszavonás és termékkivonás.
A fő kérdés azonban: hogyan lehet ezeknek az új elvárásoknak jól megfelelni az egyre árérzékenyebb világunkban. A megfelelés szükséges és elengedhetetlen eszköze a nyomon követhetőséget biztosító rendszerek kiépítése.
Gyakorlati példák szemléltetik, hogy jól működő rendszer nem képzelhető el a csomagolás és azonosítás összehangolt egysége nélkül. Úgyszintén nem nélkülözhetők az automatikus adatgyűjtő rendszerek, amelyekből messze kiemelten kell említeni a vonalkódos és rádiófrekvenciás adathordozók elsődlegességét.
Napjainkban az élelmiszer-biztonság és annak egyik feltétele, a nyomon követhetőség már nem egy extra hozzáadott érték, hanem egy minimumelvárás, amelynek – költségeivel együtt – bele kell illeszkednie az élelmiszer-vállalkozók termelési és kereskedelmi folyamataiba.
Globális jelölések
Kétszeri Dávid szerint a nyomon követett egységek és helyek egyértelmű, globálisan alkalmazható egyedi azonosítására és jelölésére van szükség. A rendszerben szereplő árunak, élelmiszernek és helynek tehát egyedi azonosítóval kell rendelkeznie. Ugyanakkor a nyomon követés megköveteli az előre egyeztetett adatok, információk rögzítését, tárolását és továbbítását. Fontos, hogy az ellátási lánc egészében gondoskodjunk a kapcsolódási és megfeleltetési pontok helyes menedzsmentjéről. A szakember szerint a nyomon követés alapvető feltétele, hogy a termékek fizikai mozgásával egyidejűleg a rájuk vonatkozó adatok, információk is szabadon áramoljanak.
Vass Enikő
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megszólalt az OKSZ az árrésstop meghosszabbításával kapcsolatban
Orbán Viktor bejelentette az árrésstop meghosszabbítását. Az Országos Kereskedelmi Szövetség…
Tovább olvasom >KSH: az egy évvel korábbihoz képest 8,0 százalékkal visszaesett a beruházások teljesítménye
A beruházások volumene 2025 II. negyedévében a nyers adatok szerint…
Tovább olvasom >Megújult a K&H gyermekbarát irodája
A nyári szünet a gyerekeknek maga a paradicsom, míg a…
Tovább olvasom >