Szigorodnak a húskészítményekre vonatkozó szabályok – új fogalom is bekerül a rendeletbe
Újabb, a hazai élelmiszerszabályozást érintő módosítási tervezet jelent meg: az Agrárminisztérium kezdeményezte a 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet frissítését, amely a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásait tartalmazza a húskészítmények és egyes előkészített húsok vonatkozásában.
A tervezet egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a vásárlók részletesebb, egyértelműbb információt kapjanak a húskészítmények minőségéről és összetételéről. A szabályozás átfogó felülvizsgálata során felmerült az igény, hogy a gyártók pontosabb előírásokat kapjanak az előállításra és a termékek címkézésére vonatkozóan.
Új fogalom: fehérjeminőségi érték
A rendelet újdonsága, hogy bevezeti a fehérjeminőségi érték fogalmát, amely a termékek tápértékének és biológiai hasznosulásának még alaposabb értékelését teszi lehetővé. Ez a paraméter a jövőben fontos szempont lehet az egyes termékek összehasonlításakor, különösen az egészségtudatos vásárlók számára.
Technikai pontosítások és minőségnövelés
A módosítás több ponton technikai jellegű, például a fogalmak és kategóriák egyértelműsítését célozza, de emellett a termékek minőségi szintjének emelését is szolgálja. A húskészítmények egyes típusainál szigorodhatnak a húsarányra, adalékanyagokra vagy feldolgozási módra vonatkozó elvárások is.
A tervezet részletei és az indokolás már elérhetők az Agrárminisztérium társadalmi egyeztetésre szánt felületén. A szabályozás véglegesítésére várhatóan a szakmai és lakossági észrevételek feldolgozása után kerül sor.
Részletek ide kattintva érhetők el.
Kapcsolódó cikkeink
Agrárminisztérium: a nemzeti kormányra mindig számíthatnak a magyar gazdák
A kormány egyik legfontosabb szövetségesei a magyar gazdák, ezért a…
Tovább olvasom >Kedvező tapasztalatokkal zárult a nyári Nébih-ellenőrzések első szakasza
Kedvező tapasztalatokkal zárult a nyári szezonális ellenőrzés első szakasza. A…
Tovább olvasom >Hazai termékek elismerését segíti a minőségrendszerekhez történő csatlakozás
A vásárlók bizalmának növelésén túl piaci előnyökkel is jár a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Maradt a 2 százalékos infláció az euróövezetben júliusban
Június után júliusban is 2 százalék volt az éves infláció…
Tovább olvasom >A magyar kkv-k közel kétharmada tervez fizetésemelést a következő 12 hónapban
A kis- és középvállalkozások (kkv) 65 százaléka a következő 12…
Tovább olvasom >Adni Öröm! – Országos összefogás az iskolakezdéshez
Immár ötödik alkalommal hirdeti meg közös tanszergyűjtő akcióját a Magyar…
Tovább olvasom >