Szigorodnak a húskészítményekre vonatkozó szabályok – új fogalom is bekerül a rendeletbe
Újabb, a hazai élelmiszerszabályozást érintő módosítási tervezet jelent meg: az Agrárminisztérium kezdeményezte a 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet frissítését, amely a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásait tartalmazza a húskészítmények és egyes előkészített húsok vonatkozásában.
A tervezet egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a vásárlók részletesebb, egyértelműbb információt kapjanak a húskészítmények minőségéről és összetételéről. A szabályozás átfogó felülvizsgálata során felmerült az igény, hogy a gyártók pontosabb előírásokat kapjanak az előállításra és a termékek címkézésére vonatkozóan.
Új fogalom: fehérjeminőségi érték
A rendelet újdonsága, hogy bevezeti a fehérjeminőségi érték fogalmát, amely a termékek tápértékének és biológiai hasznosulásának még alaposabb értékelését teszi lehetővé. Ez a paraméter a jövőben fontos szempont lehet az egyes termékek összehasonlításakor, különösen az egészségtudatos vásárlók számára.
Technikai pontosítások és minőségnövelés
A módosítás több ponton technikai jellegű, például a fogalmak és kategóriák egyértelműsítését célozza, de emellett a termékek minőségi szintjének emelését is szolgálja. A húskészítmények egyes típusainál szigorodhatnak a húsarányra, adalékanyagokra vagy feldolgozási módra vonatkozó elvárások is.
A tervezet részletei és az indokolás már elérhetők az Agrárminisztérium társadalmi egyeztetésre szánt felületén. A szabályozás véglegesítésére várhatóan a szakmai és lakossági észrevételek feldolgozása után kerül sor.
Részletek ide kattintva érhetők el.
Kapcsolódó cikkeink
Egyharmad Balatonnak megfelelő öntözővíz-készlet áll rendelkezésre
A rendkívüli aszály és a csapadékhiány ellenére minden öntözési igényt…
Tovább olvasom >Tállai András: „Az ágazatban komoly fejlesztési szándék és potenciál van jelen”
Technológiai fejlesztések, hazai beszállítók előtérbe helyezése, a szakképzés modernizálása és…
Tovább olvasom >Agrárminisztérium: a WWF által is díjazott állami erdőgazdálkodók célja az erdők megőrzése, gyarapítása és megújítása
„A magyar erdők biztonságban vannak, Magyarországon nincs erdőirtás!” – hangsúlyozta…
Tovább olvasom >További cikkeink
Extrém nyár, rekordmeleg: így reagálnak a boltláncok a hőségre
Soha nem mértek még olyan magas hőmérsékletet Budapesten, mint az…
Tovább olvasom >Elkészült a nyugdíjasok élelmiszer-utalványáról szóló rendelet tervezete
Elkészült a nyugdíjasoknak járó, 30 ezer forint értékű élelmiszer-utalványról szóló…
Tovább olvasom >K&H: a tényadatban szereplőnél jóval komolyabb inflációt érzékelnek a középkorúak
A középkorú magyarok inflációs érzete továbbra is messze meghaladja a…
Tovább olvasom >