Szigorodnak a húskészítményekre vonatkozó szabályok – új fogalom is bekerül a rendeletbe
Újabb, a hazai élelmiszerszabályozást érintő módosítási tervezet jelent meg: az Agrárminisztérium kezdeményezte a 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet frissítését, amely a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásait tartalmazza a húskészítmények és egyes előkészített húsok vonatkozásában.
A tervezet egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a vásárlók részletesebb, egyértelműbb információt kapjanak a húskészítmények minőségéről és összetételéről. A szabályozás átfogó felülvizsgálata során felmerült az igény, hogy a gyártók pontosabb előírásokat kapjanak az előállításra és a termékek címkézésére vonatkozóan.
Új fogalom: fehérjeminőségi érték
A rendelet újdonsága, hogy bevezeti a fehérjeminőségi érték fogalmát, amely a termékek tápértékének és biológiai hasznosulásának még alaposabb értékelését teszi lehetővé. Ez a paraméter a jövőben fontos szempont lehet az egyes termékek összehasonlításakor, különösen az egészségtudatos vásárlók számára.
Technikai pontosítások és minőségnövelés
A módosítás több ponton technikai jellegű, például a fogalmak és kategóriák egyértelműsítését célozza, de emellett a termékek minőségi szintjének emelését is szolgálja. A húskészítmények egyes típusainál szigorodhatnak a húsarányra, adalékanyagokra vagy feldolgozási módra vonatkozó elvárások is.
A tervezet részletei és az indokolás már elérhetők az Agrárminisztérium társadalmi egyeztetésre szánt felületén. A szabályozás véglegesítésére várhatóan a szakmai és lakossági észrevételek feldolgozása után kerül sor.
Részletek ide kattintva érhetők el.
Kapcsolódó cikkeink
Új, mezőgazdasági termények vizsgálatával foglalkozó mintavételi laboratórium létesült Fóton
Átadták a Mertcontrol csoport új, korszerű mintavételi laboratóriumát és székházát…
Tovább olvasom >Már csak négy hétig nyújthatók be az egységes kérelmek
2025 május 14-ig 82 432 kérelmet adtak be a gazdálkodók, ennek…
Tovább olvasom >Operatív idők – X. Zsendülés Kertészeti Konferencia
A tavasz beköszöntével nem csupán a természet, hanem a kertészek…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új korszak a világgazdaságban? – Új kihívások hazánk előtt
2025 májusa a világgazdaságban a változások felgyorsulását hozta. A Közel-Keleten…
Tovább olvasom >Így maradhat egészséges a haj és bőr a közeledő nyári kánikulában is
A hajformázás, festés és szárítás mind gyengíthetik a haj belső…
Tovább olvasom >Új ciklus, stabil működés, változatlan irány – bizalmat kapott az ÖRT vezetése
Az Önszabályozó Reklám Testület (ÖRT) közgyűlése megerősítette a szervezet közvetlen…
Tovább olvasom >