Szigorodnak a húskészítményekre vonatkozó szabályok – új fogalom is bekerül a rendeletbe

Szerző: Trademagazin Dátum: 2025. 05. 28. 12:31

Újabb, a hazai élelmiszerszabályozást érintő módosítási tervezet jelent meg: az Agrárminisztérium kezdeményezte a 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet frissítését, amely a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásait tartalmazza a húskészítmények és egyes előkészített húsok vonatkozásában.

A tervezet egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a vásárlók részletesebb, egyértelműbb információt kapjanak a húskészítmények minőségéről és összetételéről. A szabályozás átfogó felülvizsgálata során felmerült az igény, hogy a gyártók pontosabb előírásokat kapjanak az előállításra és a termékek címkézésére vonatkozóan.

Új fogalom: fehérjeminőségi érték

A rendelet újdonsága, hogy bevezeti a fehérjeminőségi érték fogalmát, amely a termékek tápértékének és biológiai hasznosulásának még alaposabb értékelését teszi lehetővé. Ez a paraméter a jövőben fontos szempont lehet az egyes termékek összehasonlításakor, különösen az egészségtudatos vásárlók számára.

Technikai pontosítások és minőségnövelés

A módosítás több ponton technikai jellegű, például a fogalmak és kategóriák egyértelműsítését célozza, de emellett a termékek minőségi szintjének emelését is szolgálja. A húskészítmények egyes típusainál szigorodhatnak a húsarányra, adalékanyagokra vagy feldolgozási módra vonatkozó elvárások is.

A tervezet részletei és az indokolás már elérhetők az Agrárminisztérium társadalmi egyeztetésre szánt felületén. A szabályozás véglegesítésére várhatóan a szakmai és lakossági észrevételek feldolgozása után kerül sor.

 Részletek ide kattintva érhetők el.

Kapcsolódó cikkeink