Szigorodik az Élelmiszerkönyv

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 10. 25. 10:05

Módosult a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM-rendeletet. A módosítások érintik a húskészítményekről és egyes előkészített húsokról szóló élelmiszerkönyvi előírásokat. A módosítások 2016. július 21-én léptek hatályba.

penz--

Bevezetésre kerültek új definíciók, illetve korábbiak is módosultak, aminek célja, hogy az egyedi értelmezéseknek elejét vegyék, és hogy bezárják a kiskapukat. Csökkentették a termékek megengedett legmagasabb sótartalmát, egyes esetekben zsír- és víztartalmát, egyes termékcsoportoknál növelték az elvárt legkisebb fehérjetartalmat és a hústartalmat. Felvágottak esetében 50 százalékban lett meghatározva a minimális hústartalom. A párizsi, a parizer és a virsli minimális hústartalma 40%-ról 51-re, a krinolin és a csemege debreceni minimális hústartalma 55%-ra, míg a Zala felvágott minimális hústartalma 60%-ra nőtt, a nyári turista minimális hústartalma 65%-ra. A szafaládé minimális hústartalma 55%-ban lett meghatározva. Részletesen szabályozták a máj, májas, májkrém termékek beltartalmát, ennek értelmében a minimális májtartalom 12%-ról 25%-ra emelkedett. A sertés-, szarvasmarha-, pulykamájpástétom esetén a májtartalom minimum 35%, a csirke és vízi szárnyas esetén minimum 50%. További változás, hogy a termék megnevezésében fel kell tüntetni az állatfaj megnevezését, ha a termék hústartalma legalább 70 százaléka az adott állatfajból származik.


Definiálva lettek a füstölés kategóriái is, ahogy a gépi csontozású és az íntalanított hús, a csontokról mechanikailag lefejtett hús is. Meghatározásra került a kötőszöveti, a kötőszövetmentes fehérjetartalom, valamint a húspép fogalma. Nyers, hőkezelt sonkák csak sertés, marha, nagyvad comb vagy lapocka részéből készülhetnek. Formában vagy bélben hőkezelt sonkák készülhetnek baromfi comb- vagy mellhús felhasználásával is. A parasztsonka és a parasztlapocka külön-külön meghatározás alá került, mindkét terméket egészben kell érlelni legalább 30 napig, és csak ezután lehet darabolni. A parasztkolbász és a téliszalámi kizárólag húst, szalonna-alapanyagot és fűszereket tartalmazhat.

Kapcsolódó cikkeink