Szigor jön a trappista és a vadkovászos fronton – új rendelet védi a vásárlókat

Szerző: Trademagazin Dátum: 2025. 10. 03. 12:20
🎧 Hallgasd a cikket:

Október 2-án életbe lépett a trappista sajt és a „vadkovászos” kenyér gyártására vonatkozó új, szigorúbb szabályozás. A friss rendelet célja a fogyasztói bizalom helyreállítása és a termékjelölések hitelességének erősítése két ikonikus magyar termékkategóriában.

A Magyar Közlönyben megjelent 43/2025. (X. 2.) AM rendelet módosítja a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásait. A változások értelmében a trappista sajt csak akkor viselheti hivatalosan a nevet, ha érzékszervi vizsgálaton – íz, illat, állag alapján – legalább 2,8 pontot, összesen pedig minimum 11,2 pontot ér el. A „Trappista sajt” megnevezés használata kötelező, és a hasáb alakú változat kizárólag szeletelt, reszelt formában vagy élelmiszer-alapanyagként forgalmazható.

A „vadkovász” fogalmát is pontosították: csakis liszt és víz fermentációjával, természetes mikroorganizmusok segítségével készülhet, más típusú kovászt vagy élesztőt nem tartalmazhat. Az így készült kenyérnek legfeljebb 8 °C-on, legalább 12 órán át kell kelesztenie ahhoz, hogy valóban viselhesse a „vadkovászos” jelölést.

A módosítások a kihirdetést követő napon léptek hatályba. A korábbi szabályok szerint gyártott tejtermékek még 30 napig, a sütőipari termékek pedig 7 napig hozhatók forgalomba.

A kormány célja, hogy az egyik legkedveltebb hazai sajt és kenyér esetében is átláthatóbb legyen a gyártási folyamat, és a vásárlók ne marketingígéretek, hanem valódi minőségi garanciák alapján dönthessenek.

Kapcsolódó cikkeink