Magazin: Jellemzően csak egyféle dresszing kerül a kosárba

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 01. 23. 12:33

Lassan, de biztosan lesz egyre változatosabb a nedves ételízesítők piaca. Mind több ízvariáns válik a márkavonalak állandó tagjává – különösen a ketchupok között. Az év vége minden szegmens eladásait fellendíti, a forgalmazók erre különleges, szezonális termékekkel és marketingaktivitásokkal erősítenek rá.

Szponzorált illusztráció

Ugyan valamilyen dresszinget szinte minden háztartás vásárol, mindazonáltal a ketchup-mustár-majonéz trió együtt csak a fogyasztók felénél lelhető fel – mutatnak rá a GfK Hungária Consumer Scan adatai.

Az elmúlt 12 hónapban (2010. szeptember és 2011. augusztus között) dresszinget a háztartások 90 százaléka tett a kosarába, és az egyes kategóriák is magas vásárlói hatókörrel bírnak: a mustár és a majonéz penetrációja egyaránt 70-70 százalék, míg a ketchup a háztartások közel 60 százalékában lelhető fel.

Annak ellenére, hogy mindhárom kategóriát külön-külön sokan veszik, kereszthasználatuk nem nevezhető magasnak. A vizsgált időszakban 100 dresszingvásárló közül csak 44 vette mindhárom kategóriát, ellenben 21-en csupán egyfélét vásároltak a három kategória közül. Közel 10-10 vásárló vagy csak mustárt vagy csak majonézt vett, ehhez képest kevesen vannak azok, akik csak a ketchupot választották, mindössze 100-ból négyen.

Mivel a kereszthasználat nem magas, ezért nem meglepő, hogy a tranzakciókat, tehát a dresszingvásárlásokat vizsgálva még alacsonyabb keresztvásárlásokat tapasztalunk. Azaz, amikor dresszinget veszünk, az esetek zömében a három kategória közül csak az egyik kerül a kosárba, és a dresszingvásárlásoknak csak elenyésző arányában (2 százalékában) vesszük egyszerre mind a három kategóriát.

Kapcsolódó cikkeink