Szezonálisabb és akciófüggőbb nedves ételízesítők

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 12. 05. 01:38

Lassan, de biztosan lesz egyre változatosabb a nedves ételízesítők piaca. Mind több ízvariáns válik a márkavonalak állandó tagjává – különösen a ketchupok között. Az év vége minden szegmens eladásait fellendíti, a forgalmazók erre különleges, szezonális termékekkel és marketingaktivitásokkal erősítenek rá.

Az ízvariánsok elsősorban a ketchupok között mutatnak fejlődést
Az idei év első félévének Nielsen-adatai arról tanúskodnak, hogy eddig elkerülte a keresletcsökkenés a nedves ételízesítők piacát. Ez jó előjel a közelgő év végi szezon előtt.

– A kutatási adatok alapján valóban kijelenthetjük, hogy a nedves ételízesítők piaca stabil, sőt, kismértékben növekvő kategória – mondja Vichor Kinga, az Unilever Magyarország Dressings Deployment Assistant Managere. – Azonban az egyes piaci szereplők arányait tekintve az utóbbi évek folyamán változások figyelhetők meg: a márkázott termékek aránya csökken, ezzel szemben erősödik a kereskedelmi márkák részesedése. Ez a változás egyrészt az alapanyagárak emelkedésének következménye, ami a márkázott piaci szereplőket valószínűleg nagyobb mértékben érinti. Másrészt az áremelkedés miatt az árérzékeny fogyasztók is nagyobb mértékben keresik az olcsóbb, kereskedelmi márkás termékeket.

Erősödik a termékkör szezonalitása, érzékeli Bacskai István, a Koch’s Torma Kft. kereskedelmi vezetője:

– A forgalom a korábbi évekhez képpest lényegesen koncentráltabb – jelenti ki. – A bágyadt év eleji piacot lényegesen meglendítette a húsvéti szezon, azonban a szezon lecsengésével júniustól nagyon kemény uborkaszezonnal kellett szembenéznünk. A nyersanyagárak elszabadulása nehéz helyzetbe hozta a teljes feldolgozóipart. Így a forgalom növekedését inkább az elkerülhetetlen áremelés, mint a mennyiségi eladások emelkedése okozta.

Mind gyakoribb promóciók

Ezzel együtt vannak olyan forgalmazók, akiknek sikerült csökkenteniük az árakat. Ilyen volt például a Heinz is.

– A forgalmazóváltásból eredő hatékonyabb költségstruktúra tette mindezt lehetővé, ez kompenzálta az alapanyagárak emelkedését – osztja meg lapunkkal az okot Schalbert József, a Heinz Magyarországért is felelős regionális kereskedelmi igazgatója. – Értékesítésünk hónapról hónapra emelkedik, mind a core ketchup szegmensben – ahol látványos és gyorsuló a tendencia –, mind a többi szószféleség kategóriáiban. Reméljük, hogy ez a folyamat folytatódni fog.

A Heinz piaccal kapcsolatos legfontosabb tapasztalata, hogy nagymértékben megnőtt a promóciós aktivitás.

– Ez ugyan az értékesítési volumenre pozitívan hat, de például jobban megterheli a marketing- és promóciós célokat szolgáló alapokat, eszközöket – értékeli a tendenciát Schalbert József. – Ezt, úgy látom, minden forgalmazó/gyártó megemelte, és ezek segítségével kondicionálja a fogyasztói árakat – azaz csökkenti, mégpedig a fokozott árakciós tevékenység révén.

Ha a piac szerkezetében érzékelhető változásokat az árkategóriák felől nézzük, azt láthatjuk, hogy a legolcsóbb árkategóriát képviselő saját márkás termékek és a legdrágább prémiumtermékek forgalma növekszik, míg a középső árkategóriába tartozó termékek inkább stagnálnak.

– Nekünk is a Kiskunfélegyházi termékcsaládnál kellett komoly aktivitást felmutatnunk, hogy a forgalmát szinten tudjuk tartani – erősíti meg ezt Bacskai István a Koch’s Torma részéről. – A csomagolásoknál elmozdult a piac a nagyobb, gazdaságosabb kiszerelések irányába, de ezek a változtatások már javarészt 2009-ben végbementek.

Globus ketchupok ínyenceknek

A piac ízek tekintetében továbbra is meglehetősen konzervatív, de hosszabb távon a forgalmazók véleménye szerint az új ízek terjedése várható. Erősödik az a fogyasztói réteg, amelyik kifejezetten fogékony az újdonságokra, ínyencségekre, várja és keresi az új ízeket. Minden meghatározó forgalmazó igyekszik már most megalapozni pozícióit ebben a szegmensben.

– Az elmúlt években bevezettük például a Globus ízesített ketchupokat. Az ínyenc fogyasztók által nagyon kedveltek az olaszos Nápolyi ketchup, hagymás Bajor ketchup, Csípős ketchup variánsaink – mond példát az Unilever háza tájáról Vichor Kinga. – A mai, állandóan változó piaci helyzet és a fogyasztói igények folyamatos innovációt és rugalmasságot igényelnek, ezért Globus termékeinkkel igyekszünk folyamatosan biztosítani a megújulást, az innovációt, a változatosságot, valamint a termékek minőségének állandóságát is egyben.

Csepp se marad
az Univer tasakjában

– Az ízesítések tekintetében valóban nincs túl nagy változás – mondja Bazsó Rita, az Univer Product Zrt. termékkategória-menedzsere. – Az Univer is gyárt ízesített, kombinált termékeket (zöldfűszeres, fokhagymás majonéz, majonézes torma, tormás mustár stb.), amelyek egészen szép forgalmat generálnak, de az eladások zömét mégis az ízesítetlen, standard ételízesítők adják.

Az Univer legizgalmasabb idei újdonsága a dresszingek között nem egy új ízvariáns, hanem egy, a kategóriájában újdonságnak számító csomagolóanyag. Ez a talpas tasak, vagy, ahogyan a cég elnevezte, a „Csepp se marad” tasak.

– Európa más országaiban már használják ketchup, majonéz csomagolására, ám nálunk idáig senki nem próbálkozott meg vele. Mi azonban gondoltunk egy merészet, és bevezettük a magyar piacra – mondja Bazsó Rita. – A „Csepp se marad” tasakból, nevéhez méltón, az utolsó cseppig kinyomható a termék.

A cég másik aktuális újdonsága az Univer Magyar Ízek kategóriában a Karikás Pista márkanévvel megjelent készítmény. Az Univer a Piros Arany és Erős Pista sikerein felbuzdulva ezúttal piros és zöld színű paprikaszeleteket töltött üvegbe.

– Az év végén a jól bevált eszközöket használjuk. Hamarosan megkezdjük image-erősítő tévékampányunkat, BTL-vonalon pedig az éppen futó „Nyerje tele éléskamráját hazai kincsekkel” elnevezésű, öt magyar cég kezdeményezésével meghirdetett promócióban veszünk részt – tájékoztat az év végi marketingaktivitásokról a termékkategória-menedzser.

Aktívabb marketing a Heinztől

Új, innovatív termékek bevezetését tervezi a Heinz is, azonban még csak a tesztfázisnál tartanak. Ezért, érthető módon, Schalbert József erről még nem akar részleteket elárulni. Annyit viszont elmond, hogy az év végén új majonézzel (majonézekkel) jelennek meg a magyar piacon, ami ízben, árban jobban megfelel a magyar fogyasztók elvárásainak.

– A Heinz korábbi aktivitásához képest jóval magasabb szintű marketingaktivitással számolhatnak mind a magyar fogyasztók, mind pedig a kereskedelmi partnerek – árulja el a regionális igazgató. – A tárgyalások megkezdődtek, és a partnereink részéről nagyon pozitív a fogadtatás. Azt érezzük, hogy várták, és örömmel vették a Heinz részéről azt, hogy pozitívan változik a magyar piac, a partnerek és a fogyasztók iránti elkötelezettsége, és hogy a Heinz márka támogatása, támogatottsága nagymértékben megnövekedett.

Különleges ajánlatok
a Koch’s Tormától

A Koch’s Torma az idei húsvéti szezonra időzítette két új termékcsaládja bevezetését. A Koch’s Ínyenc termékcsalád tejszínes, almás és extra erős kivitele ma a magyar piacon a legmagasabb minőséget képviseli, és azonnal nagy népszerűségre tett szert a torma kedvelői között. A Koch’s Junior termékcsalád pedig kifejezetten gyerekek számára fejlesztett mustárból, majonézből és ketchupből áll.

A cég szortimentjéből karácsonykor inkább a torma, míg szilveszterkor egyértelműen a mustár a legkelendőbb. Bacskai István egy érdekes összefüggést is megemlít: évről évre egyre több halat fogyasztunk az év utolsó periódusában, ez pedig – csakúgy, mint például Németországban – nagyon jó hatással van a tejszínes, majonézes és almás ízesítések forgalmára.

– Az idei évre tervezett fejlesztéseket elvégeztük, most a bevezetett új termékekre koncentrálunk – jelzi a kereskedelmi vezető. – De ilyenkor adódik alkalom arra is, hogy szezonális jelleggel olyan különlegességeket mutassunk meg a fogyasztóinknak, mint az áfonyás vagy céklás torma, vagy éppen a halakhoz egyszerűen mennyei, gravlax névre hallgató kapros-mustáros szósz.

Prémium márkák
a Maresi portfóliójában

A Maresi Foodbroker több márkával is képviselteti magát a nedves ételízesítők piacán.

A Maille Dijoni mustár abszolút prémiumkategóriás termék. Tradicionálisan 200 ml-es kiszerelésben kapható, különféle ízekben, de nem egy láncban megtalálható a 800 ml-es kiszerelés, ami akár szilveszteri ajándékként is funkcionálhat.

– Fogyasztói árát kismértékben emeltük az előző időszakban, de sajnos az alapanyagárak emelkedése és a forint gyengülése következtében valószínűleg a jövőben újabb emelésre kényszerülünk – mondja Takács Rita, a Maresi Foodbroker brand menedzsere. – Ugyanakkor bízunk abban, hogy az ínyenc fogyasztók köre szélesedni fog a közeljövőben, a gourmand vásárlók lassan, de biztosan átalakítják a közízlést. Szeretnénk, ha idén sokan kipróbálnák, milyen is az eredeti Dijoni mustár!

Szintén prémiumtermék a Felix ketchup, amelyhez ugyanakkor versenyképes ár is társul. Talán pont emiatt tolódott el értékesítése a 450 g-os kiszereléstől az 1 kilogrammos irányába.

A Maresi Foodbroker is folyamatosan teszteli a Felix ízvariációit. Sok esetben csak szezonális in-out termékként vezeti be ezeket, például a grillszezonra összpontosítva, de voltak olyan termékek is, amelyek a szortiment állandó tagjaivá váltak. Ilyen például a Felix ketchup hozzáadott cukor nélkül és a Pokol tüze.

– Az év vége számos FMCG-termék esetében egy erős szezonnak számít, nincs ez másként a ketchup esetében sem – mondja Prencsokné Dékány Edina márkamenedzser. – Ennek megfelelően mi is igyekszünk az utolsó negyedévben nagy hangsúlyt fektetni a trade aktivitásokra, bár nem kifejezetten a szilveszteri szezonra fókuszálva.

A cég harmadik érintett márkája a TABASCO® szószcsalád. Az eredeti (piros) TABASCO® csupán 3 alapanyagból áll: chilipaprika, só és ecet, amelyet 3 évig érlelnek palackozás előtt.

– Sok esetben a TABASCO® szószok ára jelentősen magasabb, mint a versenytársaké, de ennek oka a kiemelten magas minőség, a precíz gyártási folyamat, az 5 éves szavatossági idő. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy egy üveg TABASCO® szósz 3-4-szer hosszabb ideig tart, mint az egyéb olcsó és gyenge minőségű csípős szószok. Ár-érték aránya tehát kiemelkedő – hívja fel a figyelmet Kuti Krisztina brand menedzser.

A márka kiemelt hangsúlyt fektet a termékminták szórására, hogy a vásárlókat megismertesse a különböző felhasználási területekkel. A kommunikáció és a marketingaktivitások is ebbe az irányba mutatnak majd.

A TABASCO® márkát a karácsonyi szezonban leginkább leafletes megjelenéssel, árakcióval támogatják. n

Sz. L.

Kapcsolódó cikkeink