Szezámallergia: nem működik az új szabályozás
A szezámmagot felvették az allergének hivatalos listájára az Egyesült Államokban, ami azt jelenti, hogy speciális élelmiszerallergén-szabályozási követelmények vonatkoznak rá, beleértve az összetevő kifejezett címkézését és a gyártási szabályokat.
Az új szabályozás szerint a szezámmagot a termékek címkéjén fel kell tüntetni az összetevők között. Tehát a gyártók már nem bújtathatják el a korábbi „természetes fűszerek” megnevezés mögé.
A törvény azonban visszafelé sült el, mivel egyes sütőipari vállalatok megkerülik a szabályokat. Ahelyett, hogy befektettek volna új gyártóüzemekbe, hogy megfeleljenek a szigorúbb követelményeknek, inkább több olyan termékhez is hozzáadják, amelyben korábban nem is volt. Olcsóbb ugyanis átcímkézni a pékárukat, mint betartani a szigorú hatósági szabályozást.
A jogászok szerint egy ugyan legális, de sérti a törvény szellemiségét, ami épp azért készült, hogy biztonságosabbá tegye az allergiás emberek életét. //
A cikk a Trade magazin 2023.2-3. számában olvasható
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Fogyasztóvédelmi kiválóságok díjazása: elismerték a 2024. év legjobbjait
Az idei év kiemelkedő fogyasztóvédelmi referensei és különdíjazottjai vehették át…
Tovább olvasom >Adni Öröm! – nehéz sorsú embereknek gyűjtenek tartós élelmiszereket a SPAR-üzletekben
Elindult mától a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a SPAR Magyarország…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelés 0,2 százalékkal mérséklődött októberben
Októberben az ipari termelés volumene 0,2, munkanaphatástól megtisztítva 3,1 százalékkal…
Tovább olvasom >