Szezámallergia: nem működik az új szabályozás
A szezámmagot felvették az allergének hivatalos listájára az Egyesült Államokban, ami azt jelenti, hogy speciális élelmiszerallergén-szabályozási követelmények vonatkoznak rá, beleértve az összetevő kifejezett címkézését és a gyártási szabályokat.

Szigorítások ellenére még több szezámmag
Az új szabályozás szerint a szezámmagot a termékek címkéjén fel kell tüntetni az összetevők között. Tehát a gyártók már nem bújtathatják el a korábbi „természetes fűszerek” megnevezés mögé.
A törvény azonban visszafelé sült el, mivel egyes sütőipari vállalatok megkerülik a szabályokat. Ahelyett, hogy befektettek volna új gyártóüzemekbe, hogy megfeleljenek a szigorúbb követelményeknek, inkább több olyan termékhez is hozzáadják, amelyben korábban nem is volt. Olcsóbb ugyanis átcímkézni a pékárukat, mint betartani a szigorú hatósági szabályozást.
A jogászok szerint egy ugyan legális, de sérti a törvény szellemiségét, ami épp azért készült, hogy biztonságosabbá tegye az allergiás emberek életét. //
A cikk a Trade magazin 2023.2-3. számában olvasható
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Idén is folytatják a szakmai munkát a FAO/WHO Codex Alimentarius Analitikai és Mintavételi Módszerek Szakbizottságának budapesti ülésén
Ez év június 13-16. között tartja Budapesten a 42. szakmai…
Tovább olvasom >Júniusban három hétvégén is olcsóbban lehet majd tankolni az Auchan kutakon, most hétvégén a benzint adják kedvezményes áron
A 25. születésnapját ünneplő hazai Auchan hatalmas kedvezményekkel és meglepetésekkel…
Tovább olvasom >GFM: elindult Az Év Felelős Foglalkoztatója pályázat
Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg évek óta nagysikerű Az év…
Tovább olvasom >