Szeretik a szeleteket
A gazdasági viszontagságok között is növekvő kategória a szeletes csokoládé, hiszen kedvező áron, könnyel elérhetően nyújt egy kis önkényeztetést, nassolást a fogyasztóknak. A kalóriakifogások is egyre kevésbé megalapozottak, hiszen a kategória innovációinak többsége arra irányul, hogy a termékek megfeleljenek az egészségtudatos táplálkozás követelményeinek.Egyenletesen fejlődik az alapélelmiszernek nem mondható szeletes csokoládé eladása, ráadásul a Nielsen szerint a kis alapterületű üzletek növelik részarányukat.
Ez csak első olvasatra lehet meglepő, ha jobban mögé nézünk, inkább logikus piaci eseménynek nevezhető. Hiszen a fogyasztók a nehezebbé váló életkörülményeik között is megőrzik az igényüket az önjutalmazásra, önmaguk kényeztetésére, a nassolásra. Erre a célra pedig nem nagyon találhatnak alkalmasabbat a gyakran két számjegyű áron kínált csokis szeleteknél, amelyek kellően változatos ízben és formában kaphatók a legközelebbi ABC-ben is, nem kell megvárni a hétvégi nagybevásárlást.
Mindehhez adódik, hogy a szeletes csokoládék között nagyon gyakoriak a promóciók, hiszen egy alacsony árú, kis tömegű terméknél, amelyből általában több is kerül a bevásárlókosárba, könnyebb „felpörgetni” az eladásokat például egy gyűjtögetős nyereményjátékkal.
A márkák gyakori promóciós aktivitása lehet az egyik fő oka annak is, hogy a kategóriában a private label aránya viszonylag alacsony – hiszen a márkatermékek egyrészt relatíve kis árkülönbséggel a magasabb minőség ígéretét hordozzák, másrészt pedig folyamatosan lekötik a fogyasztók figyelmét.
– Nehéz megjósolni, hogy a jövőben hogyan fog alakulni a gazdasági környezet, és ezzel együtt hogyan alakulnak át a fogyasztási szokások, de egyelőre ez a szegmens kevésbé érintett – mondja Csefkó Daniella, a Mars Magyarország Értékesítő Bt. kategóriamenedzsere.
A limit: 250 kalória
A szeletes csoki elmúlt években elért fejlődéséhez az is hozzájárult, hogy sikeres termékfejlesztésekkel reagált az egészséges táplálkozásukra jobban odafigyelő fiatalabb célcsoportok igényeire. Bővült az ostya-, keksz-, müzli- és más gabonaalapú szeletek választéka, amelyek közös jellemzője a csekély csokoládé-, és nemritkán csökkentett cukortartalom. Így inkább illenek az egészségtudatos trendekbe.
Minden forgalmazó igyekszik megfelelni valamilyen módon ennek a trendnek, így a Mars is, tudjuk meg Csefkó Daniellától:
– A Mars igyekszik segíteni a tudatos választásban annak, aki ezt igényli. Ezt a cél szolgálja az INBÉ jelölés (irányadó napi beviteli érték), amely egyre több terméken megjelenik, és tájékoztatja a vásárlót a termék tápanyagtartalmáról. A Mars szeletes csokoládé termékeire 2008-tól folyamatosan kerül rá ez a jelölés, már a szeleteink 80 százalékán megtalálható. Ezen kívül a szeleteink egy része receptúraváltáson megy át, amely során néhány összetevőt természetesebb hozzávalókkal cserélünk ki, így biztosítva, hogy megfeleljünk a Mars egészségtudatos gondolkodásának, hogy egy adag csokoládé energiaértéke ne haladja meg a 250 kalóriát.
Márkaimázsfüggő aktivitások
A változatos alapanyag-, íz- és kiszere-léslehetőségek ugyanakkor gondos márkavezetést is igényelnek. A gyártóknak minél pontosabban fel kell mérni a fogyasztói csoportok eltérő igényeit, és lehetőleg elkerülni, hogy márkáik kannibalizálják egymást.
A Mars hisz a márkaépítésben, erre alapoz már 19 éve. Minden márkájának más a célcsoportja, ebből adódóan kevéssé hatnak egymás forgalmára. A célcsoportok között ugyan lehet átfedés, de a fő irányok többnyire oly markánsan eltérnek, hogy minimalizálják a kannibalizáció lehetőségét.
A polci kihelyezésnél a fő szempont nem a célcsoport, hanem inkább a termék jellege. Ennek megfelelően a Mars megkülönböztet az édességpolcokon csokoládészelet, ostyaszelet, praliné, táblás csokoládé, cukorka és drazsé/csokigolyó kategóriákat. Ezen belül a kereskedők a gyártói blokkokat részesítik előnyben.
– A jó márkaépítés eredménye egyfajta emocionális kötöttség – mondja a Mars kategóriamenedzsere. – Nem elhanyagolható az sem, hogy a márkatermékek a fogyasztói promóciókkal is elkötelezettséget építenek. Ezek különböztetik meg a márkatermékeket a kereskedelmi márkáktól. Emellett egy édességnél, ami alapjában véve kényeztető termék, fontos a fogyasztónak a minőség. Bizonyos ponton túl a nagy árkülönbség minőségi különbséggel járhat együtt. A márkatermékek ebben is mások, hogy magas minőséget képviselnek.
A kategória jellege és a kisebb eladóterű üzletek súlya megköveteli az ATL- és a BTL-eszközök összehangolt használatát. Hiszen a médiahirdetések az eladótéri impulzivitás felkeltése nélkül kevésbé hatékonyak, mondja Csefkó Daniella:
– Részben a kategória impulzivitása miatt, részben azért, mert sokan vagyunk jelen a piacon, elsősorban az eladáshelyi kommunikáción van a hangsúly. Fontos, hogy mindig legyen eszközünk arra, hogy a termékeink polci megjelenését támogassuk. Folyamatosan frissítjük az eszközállományunkat. Az, hogy a marketingmix többi elemét hogyan variáljuk, márkaimázsfüggő. Sok múlik ugyanis azon, hogy hol, milyen formában tudjuk elérni a célcsoportunkat. Ezen a piacon mindig történik valami. Ápolni kell a márkáinkat, hogy ne vesszenek el a reklámzajban, a folyamatos frissítés elengedhetetlen. Így 2009-ben is várható aktivizáció a Mars termékek körében, de erről bővebben még nem beszélnék.
Sz. L.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >