Szerény gazdasági növekedést jövendöl az Európai Unió

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 11. 05. 11:10

Az olajárak esése és a viszonylag gyenge euró ellenére mérsékelt gazdasági növekedés vár az Európai Unió valamennyi országára az Európai Bizottság csütörtökön kiadott őszi prognózisa szerint. 2016-ban és 2017-ben a strukturális reformok pozitív hatása segíti az egyes országok további gazdasági növekedést a világkereskedelem lassulása és a fennálló geopolitikai feszültségek ellenére is – írja összefoglalójában a bizottság.

EU

Az euróövezet egészében erre az évre a GDP 1,6 százalékos növekedésével számol a prognózis, amely jövőre 1,8, 2017-re pedig 1,9 százalékra gyorsul. A teljes uniót tekintve a GDP várható emelkedése idén 1,9 százalék, 2016-ban 2,0, és 2017-ben 2,1 százalék lehet.

A gazdasági növekedés fenntartásához és erősödéséhez az egyes országokban folytatni kell a strukturális reformokat a versenyképesség növelése érdekében. Különösen fontos ez a lassuló világgazdasági növekedés és menekült-válság gazdasági kihívásai közepette – idézte a bizottság közleménye Valdis Dombrovskist, az Európai Bizottság euróért és szociális párbeszédért felelős alelnökét.

Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi területért, az adózásért és a vámügyekért felelős francia tagja azt emelte ki, hogy a szolid növekedést a munkanélküliség és a költségvetési hiány csökkenése kíséri.

A foglalkoztatás várhatóan 0,9 százalékkal javul ebben és a következő évben az euróövezet országaiban, és az ütem 1 százalékra emelkedhet 2017-ben. A munkanélküliség 11 százalékról 2016-ra 10,6 százalékra csökken, majd 2017-ben 10,3 százalék lesz. Az EU egészét tekintve az előrejelzés 2015-ben 9,5, 2016-ban 9,2, 2017-benn és 8,9 százalékot jelez.

A bizottság véleménye szerint a költségvetési kilátások folyamatosan javulnak. 2015-ben a GDP-hez viszonyított deficit az euróövezetben is várhatóan csökken a költségvetési konszolidációs erőfeszítéseknek és az alacsonyabb kamatkiadásoknak köszönhetően.

A menedékkérők érkezésének is lehet pozitív hatása az európai gazdaságra, amennyiben a tagországok megkönnyítik az újonnan érkezők munkavállalását. Noha az EU egészét tekintve a növekedés hatása várhatóan nem számottevő, az egyes tagállamok számára jelentős lehet.

A jelentés szerint növekszik a folyó fizetési mérleg többlete az euróövezetben az alacsonyabb olajáraknak és a kereskedelmi mérleghiány csökkenése jóvoltából. 2017-ben azonban a folyó fizetési mérleg többlete várhatóan valamelyest szűkül például az olaj drágulása és a cserearányok romlása miatt – áll az Európai Bizottság közleményében. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink