Szerencs a csokigyártás mellett a feltámadó cukoripar fellegvára is lehet

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 08. 29. 12:19

A szerencsi csokoládégyártás valódi értékmentés, ugyanis abban, hogy van magyar csokoládé, Szerencsnek óriási része van – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter köszöntőjében a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei városban szombaton, a IV. országos csokoládéfesztiválon.

A magyar csokoládét ma már a legjobbak között jegyzik – fogalmazott a tárcavezető hozzáfűzve, hogy a világ minden szegletébe igyekeztek eljuttatni a zempléni édességet a soros magyar EU-elnökség idején, hiszen részese volt annak a csomagnak, amelyben a magyar ízek, termékek megjelentek. Mindez pedig azt a “marketinget” jelzi, amelyet a kormány végez annak érdekében, hogy helyreállítsa az ország megbecsülését, és hogy újra ismertté tegye a hungaricumokat.

A kormány továbbra is szeretné támogatni a hazai csokoládégyártást, ennek fejlődését. A másik cél a cukorgyártás helyreállítása. Új feladatként határozta meg a cukoripar jelenének, jövőjének az áttekintését, a végső cél pedig az, hogy “újra legyen erős, izmos magyar cukorgyártás” – hangsúlyozta Fazekas Sándor.

Mint mondta, jelenleg ennek az előkészítése zajlik, mindent megtesznek annak érdekében, hogy ez sikeres legyen. Az egyik legvalószínűbb helyszín – ha erre lehetőség nyílik – Szerencs lehet, ahol ennek már hagyománya van – tette hozzá.

A csokoládéfesztivált idén augusztus 25-e és 28-a között tartották. A négynapos rendezvényen számos, az előző évekhez hasonló, édesiparhoz köthető rekordkísérlet és különlegesség várta az érdeklődőket. Az egyik például egy különleges ízvilágú 380 kilogrammos édesség, valamint a világ legnagyobb, grillázsból készült makettje, amely a szerencsi Rákóczi-várat ábrázolja.

Igazi kuriózum Csukás István és Sajdik Ferenc Pom-pom meséinek két figurája csokoládéból, amelyet a szerencsi szobrász- és grafikusművész Ekker Róbert – aki egykor a Szerencsi Csokoládégyár grafikusa is volt – formázott meg. Ugyancsak ő készítette el – szintén csokiból, körülbelül száz kilóból – II. Rákóczi Ferenc mellszobrát, amely ember nagyságú – közli az MTI.

Kapcsolódó cikkeink