Szerb álcát öltött az uniós hús

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 06. 19. 11:20

Szerb eredetűnek tüntettek fel Oroszországba küldött szállítmányokban uniós országokból származó sertéshúst, jóllehet Moszkva az év elején a sertéspestis veszélyére hivatkozva megtiltotta, hogy az Európai Unióból ilyenfajta húst a területére szállítsanak.

serteshus

Az újvidéki Magyar Szó című napilap szerdai beszámolója szerint a csalást az oroszok leleplezték. A napilap cikkében idézték Nyikolaj Fjodorov orosz mezőgazdasági minisztert, aki úgy nyilatkozott, hogy minisztériumának adatai szerint “az utóbbi időben szerbiai termékcímkével ellátott hús érkezett Oroszországba Horvátországból, Spanyolországból és Magyarországról”.

A Magyar Szó emlékeztetett arra, hogy Szerbia az egyetlen európai ország, amely jelen pillanatban disznóhúst szállíthat az orosz-kazah-fehérorosz vámunió területére, ugyanis január 27-én a sertéspestis veszélyére hivatkozva a vámunió országai megtiltották, hogy az EU államaiból sertéshús kerüljön a területükre. Ennek következtében a vámunióval szabadkereskedelmi megállapodást kötött Szerbia lett a 170 millió lakosú, hatalmas piac egyetlen jelentősebb európai sertéshúsexportőre.

Az újvidéki újság megfogalmazása szerint “a páratlan lehetőséget azonban röpke négy hónap alatt sikerült elpuskázni, ugyanis Moszkva június 4-én részleges húsbehozatali tilalmat rendelt el a Szerbiából érkező hústermékekre azon megalapozott gyanú miatt, hogy az itteni sertéshús-beszállítók az EU országaiból származó, átcsomagolt disznóhúst szállítottak ki Oroszországba”.

Rasim Ljajic szerb kereskedelmi miniszter kedden Moszkvába utazott, és a kényes helyzetet megpróbálta rendezni az orosz illetékesekkel. Ljajic az ügyben tárgyalt Nyikolaj Fjodorov orosz mezőgazdasági miniszterrel.

“Jó úton haladunk, hogy megoldást találjunk erre a problémára, és hogy ilyesmi többé ne történhessen meg” – nyilatkozott a megbeszélés után a szerb tárcavezető, majd hozzátette: “Egyetlen incidens miatt nem kerülhet veszélybe az összes szerb exportőr tekintélye.”

Nyikolaj Fjodorov kijelentette, Moszkva készen áll arra, hogy rendezze ezt a kérdést a szerb féllel.

A Beta belgrádi hírügynökségnek nyilatkozó Alekszej Alekszejenko, az orosz állategészségügyi felügyelőség vezetőségi tagja leszögezte: Szerbiának el kell végeznie ebben az ügyben a hivatalos vizsgálatot, és el kell követnie mindent, hogy ilyen jogsértések többé ne forduljanak elő. “Megértjük, hogy Szerbia nehéz gazdasági helyzetben van, és emiatt egyes vállalatok tiltott módszerekhez folyamodnak. Ez azonban teljességgel elfogadhatatlan nem csupán élelembiztonsági szempontból, hanem azért is, mert ezzel egy egész gazdasági ágazat helyzetét veszélyeztetik” – fejtette ki Alekszejenko. Hozzáfűzte: “Ha az ilyen visszaélések rendszeressé válnak, akkor – amint az más országok esetében történt – szigorú, széles körű exportkorlátozásokat vezetünk be. Habár ezt mi is szeretnénk elkerülni.”

Sanja Celebicanin, a szerb állategészségügyi felügyelőség vezetője pedig a Tanjug szerb hírügynökségnek azt hangsúlyozta, hogy már megvonták az exportengedélyt az orosz-kazah-fehérorosz vámunió területére a “nem megfelelően csomagolt húst kiszállító” Djurdjevic húsfeldolgozótól, ugyanis ennek a cégnek a szállítmányában találták meg az orosz felügyelők az EU országaiból származó bélyegzővel ellátott csomagolásokat. (Markovics Annamária, MTI)

Kapcsolódó cikkeink