Szeptemberben leteszik a citromsavgyár alapkövét Szolnokon

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 08. 21. 11:12

A tervek szerint szeptember 9-én leteszik a kínai és magyar finanszírozással megvalósuló citromsavgyár alapkövét Szolnokon – jelentette be a kormánypártok helyi szervezeteinek hétfői, jelöltbemutató sajtótájékoztatóján a város polgármestere.

SzolnokSzalay Ferenc (Fidesz) közölte: hétfőn érkezett a Tisza-parti megyeszékhelyre az a szakemberekből álló kínai küldöttség, melynek tagjai a tervezés előkészítésére kaptak megbízást.

A városvezető jelezte: a 440 új munkahelyet teremtő és több száz beszállítóval dolgozó gyár alapkövét várhatóan szeptember 9-én teszik le ünnepélyes keretek között a város ipari parkjában.

A részletekről szólva Szabó István, a beruházás előkészítéséért felelős alpolgármester az MTI-nek elmondta: múlt héten tárgyaltak a Magyar Fejlesztési Bank és a Bank Of China magyarországi leányvállalatának képviselőivel az összességében mintegy 53 milliárd forintos projekt finanszírozásáról. Bár végleges megállapodás még nem született, “a megbeszélés reményt keltő volt és pozitív eredménnyel zárult” – fogalmazott.

Az előrelépést mutatja, hogy a hétfőn Szolnokra érkezett három kínai szakmérnök megkezdte a tervezés előkészítését. Az épületeket magyar, míg a technológiát kínai szakemberek tervezik majd – tette hozzá.

Jelezte: az előzetes környezetvédelmi engedélyeket már beszerezték, így a finanszírozással kapcsolatos megállapodások megkötését és a végleges engedélyek beszerzését követően, akár már 2015 elején elindulhat a helyi ipari park területéből 20 hektáron megvalósuló fejlesztés kivitelezése.

Az építkezés az előzetes becslések alapján körülbelül másfél évet vesz igénybe – tájékoztatott Szabó István, aki azt is elmondta: a gyár építése kalkulációk szerint 11 év alatt térül meg. Szólt arról is, hogy az üzem évente mintegy 60 000 tonna citromsav előállítására lesz alkalmas, melyhez 106 000 tonna kukoricát kell feldolgoznia. Az alapanyagot Szolnok 100 kilométeres körzetéből szállítják majd a létesítménybe.

A témában tartott eddigi sajtótájékoztatókon elhangzott az is: a gyár Európába és az Egyesült Államokba is exportál majd, a melléktermékként keletkező anyagot pedig Kínában értékesíti.

A beruházás megvalósítására korábban kínai-magyar vegyesvállalatot hoztak létre. A kormány 2012-ben kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a BBCA Szolnok Biokémia Zrt. citromsavat előállító üzemének beruházásával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket, tavaly szeptemberben pedig jóváhagyta, hogy a beruházás állami kontrollja és a beruházáshoz szükséges önrész biztosítása érdekében az állam tulajdonrészt szerezzen a BBCA Szolnok Biokémiai Zrt.-ben. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink