Szeptember végéig nem terveznek áremelést a pékek
A pékek a lisztárak stabilizálódására várnak, de ezt követően drágulhat a kenyér, ha nőnek az előállítás költségei.
Az elmúlt években gyenge volt a pékszakma árérvényesítő képessége, ennek ellenére szeptember végéig, amíg a lisztárak nem stabilizálódnak, nem terveznek árváltozást a sütőiparban – erősítette meg a Kossuth Rádió reggeli műsorában Kurdi András, a Magyar Pékszövetség elnöke.
Hozzátette: a liszt ára jelenleg 80-90 forint között mozog, ha azonban drágul az alapanyag, az energia és az üzemanyag, a pékségek rákényszerülnek, hogy áthárítsák a többletköltségeket a fogyasztókra.
Az elmúlt évben, amikor a liszt ára 40-ről 110 forint közelébe emelkedett, a pékek nem tudták érvényesíteni érdekeiket a kiskereskedőknél, egy alkalommal, 5-7 százalékos mértékben sikerült az árat növelni – emlékeztetett Kurdi András.
A szakember szerint a nyereség nem a sütödéknél, hanem a kiskereskedelmi láncoknál realizálódik, elismerte ugyanakkor, hogy vannak olyan tisztességes hazai kereskedők, akik kisebb árréssel dolgoznak, és megosztoznak a hasznon a pékségekkel – írja a Kossuth Rádió nyomán a Világgazdaság Online.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Szárazság, technológiai verseny és összefogás: beindult a hazai dinnyeszezon
Komoly kihívások közepette indul a 2025-ös magyar dinnyeszezon: a csapadékhiány,…
Tovább olvasom >Romló, de a nemzetgazdasági átlagnál jobb konjunktúra a turizmusban
2025. júniusban a turisztikai cégek 70%-a szolgáltatási árainak növekedéséről számolt…
Tovább olvasom >Áremelkedés, exportcsökkenés, új fogyasztói szokások – így alakult a baromfi- és tojáspiac 2025 első felében
Látványos változások jellemezték 2025 első félévét a hazai baromfi- és…
Tovább olvasom >