Szeptember 1-én kezdődhet a szüret Egerben

Dátum: 2011. 08. 30. 11:19

Az Egri Hegyközség Választmányának döntése szerint a korai fajták szedésével szeptember 1-én kezdődhet a szüret Egerben – tájékoztatta kedden az MTI-t a hegyközség hegybírája.

A gazdák a Cserszegi fűszeres, a Leányka, a Muscat ottonel és Rizlingszilván fajtájú szőlők szüretét kezdhetik meg – közölte Tarsoly József.

A szüret kezdési időpontjának meghirdetése megadja a lehetőségét annak, hogy minden szőlőtermelő és felvásárló eldöntse, hogy ettől az időponttól kezdve mikor szüretel – tette hozzá.

Mint elmondta: az egri védett eredetű, klasszikus minőségi kategóriához tartozó fajták, a Cserszegi fűszeres, a Muscat ottonel esetében minimálisan 16 mustcukorfok, a Leányka és a Rizlingszilváni fajták esetében minimálisan 17 mustcukorfok szükséges a betakarítás megkezdéséhez.

Ugyanakkor kedvezőtlen időjárási és növény-egészségügyi helyzetben a hegyközségi tag – írásban benyújtott – kérésére helyszíni szemlét követően egyedi szüreti kezdési időpontra is engedélyt adhat a hegyközség.

A szüret kezdési időpontjának meghirdetése megadja a lehetőségét annak, hogy minden szőlőtermelő és felvásárló eldöntse, hogy ettől az időponttól kezdve mikor szüretel.

A meghirdetett szüreti időpont előtti szüret esetén a Hegyszabályzat ellen vétő pénzbírsággal sújtható és az “egri” termőhelyre utaló termékmegjelöléstől eltiltható – mondta Tarsoly József.