SZÉP-kártya: nemzetgazdasági cél a kártyás fizetés ösztönzése

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 01. 23. 12:00

A kormány támogatási rendszert dolgoz ki annak érdekében, hogy a kisebb turisztikai szolgáltatók kedvezményesen juthassanak a kártyás fizetéshez szükséges POS-terminálhoz – mondta Körtvélyessy László, a Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP-kártya) kibocsátásáért és felhasználásáért felelős miniszteri biztos hétfőn Veszprémben.

A miniszteri biztos a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában a megújuló cafeteria-rendszerről tartott sajtótájékoztatón elmondta: nemzetgazdasági cél a POS-terminálok használatának és a kártyás fizetések ösztönzése.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon a kiskereskedelemben a kártyás fizetések aránya mindössze 25 százalék, míg Nyugat-Európában 75-80 százalék. Ha ezt a szintet sikerülne Magyarországon is elérni, a Magyar Nemzeti Bank számításai szerint évi százmilliárd forintot lehetne megtakarítani – jegyezte meg a miniszteri biztos.

Körtvélyessy László elmondta: a SZÉP-kártya a korábbi legkedveltebb cafeteria elemeket gyűjti egybe modern, elektronikus utalvány formájában. Az elfogadóhelyek száma tavaly elérte az ötezret. A miniszteri biztos a kedvelt elemek közé sorolta a meleg étkezési utalványt, amely a SZÉP-kártya keretében évi 150 ezer forint értékben adható.

A SZÉP-kártya rekreációs alszámlájára 75 ezer forint adható, ezek a szolgáltatások elsősorban a családoknak, az egészséges életmódot, valamint a kulturális kikapcsolódást keresőknek szólnak – mondta Körtvélyessy László, hozzátéve: a belföldi szállásokra igénybe vehető alszámlára évi 225 ezer forint adható.

Összesen évi 450 ezer forint igényelhető így a SZÉP-kártyán – foglalta össze a miniszteri biztos, aki úgy vélte, hogy a felhasználásban az elsődleges preferencia valószínűleg az étkeztetés, a második a rekreáció lesz. A munkáltatók évi 60 ezer forint Erzsébet-utalványt is biztosíthatnak a munkavállalóknak, hideg és meleg étkeztetésre – tette hozzá Körtvélyessy László.

A kereskedelmi kamarában hétfőn a miniszteri biztos, valamint a cafeteria-rendszerben érdekelt bankok tájékoztatták a gazdasági élet szereplőit, így a munkáltatókat a változásokról. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink