Szép jövője lehet a gombaágazatnak
Akár 30-40 százalékkal is növekedhet a következő öt évben a magyar gombatermelés, miután a korábban tapasztalt visszaesés megállt.
Régen nem került a piacra új laskagombafajta – most viszont hármat is bemutatott a szaporítóanyag-gyártással és nemesítéssel is foglalkozó Sylvan. Kellenek új fajták, mert a szűk fajtaválaszték kiszolgáltatott a betegségeknek, illetve azért is, mert a különböző piacok elvárásai eltérőek.
Kevés olyan kertészeti termék van Magyarországon, ami az év minden szakában jelen van a nyugat-európai piacokon, de a gomba ezek közé tartozik.
– A rendszerváltás után kifejezetten csiperkedömpinget lehetett tapasztalni, amely egészen 2000-ig tartott – tudtuk meg Nagy Lászlótól, a FruitVeb zöldség-gyümölcs szakmai szervezet gomba tagozatának vezetőjétől a szabadfold.hu. A csiperkegomba pincés termesztésének megvolt a hagyománya, a termelés felfutásának kedvezett a növekvő munkanélküliség is. A csúcson 36 ezer tonna csiperkét állítottak elő Magyarországon, mindezt javarészt elavult technológiával, így a konkurencia – elsősorban a lengyelek – 2000 után fokozatosan visszaszorította a magyar termelőket. A folyamat 2010-ben, úgy tűnik, megállt, legalábbis a termelés nem csökkent tovább – ma 22 ezer tonna csiperkét állítanak elő Magyarországon. Ez részben az elmúlt évek szerény fejlesztéseinek is köszönhető, de erősíti a magyarok pozícióját a lengyel és a kínai versenytársak visszaesése is.
A kevésbé ismert laskagombának is hagyománya van Magyarországon, a komposzt előállításának a technológiáját itt dolgozták ki, igaz, a rendszerváltás előtt eladták Olaszországba, onnan kellett később visszavásárolni. Kicsit drágább – a kilónként másfél eurós csiperkével szemben 2-2,2 euróért árulják – és jóval ritkább termék. A rendszerváltás körül ennek a gombának is volt egy nagy felfutása, amelyet korrekció követett. Ma 2500 tonna magyar laska kerül a boltokba évente. Specialitása ennek a fajtának, illetve a sorban harmadik shitake gombának, hogy egyes években a nagy tömegben piacra kerülő erdei gombák is belezavarhatnak a piacukba.
– Amennyiben a konkurenciával sikerül boldogulni, a gombaágazat szép jövő elé néz – véli Nagy László. – Az egészséges élet előtérbe kerülésével a gombafogyasztás Európában is növekszik, és ehhez a növekvő tendenciához látszanak felzárkózni a magyarok is. Január tizenötödike óta a kertészetek fejlesztésére kiírt EU-pályázatokon sok gombatermesztő nyert, így remélhető, hogy sikerül ledolgozni valamit a technológiai hátrányokból, a termelés pedig akár 30-40%-kal is növekedhet a következő öt évben – írja a szabadfold.hu.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
ESG – a fenntarthatósági szabványokról jogi szemmel
2023 decembere óta számos jogszabály látott napvilágot az ESG-részletszabályokról, amelyben…
Tovább olvasom >Áttörést ért el a DairyX a tejmentes kazein előállításával
Jelentős előrelépést tett az izraeli DairyX Foods start-up a tejmentes…
Tovább olvasom >Mesterséges intelligenciával küzd a brit Co-op 40 millió fontnyi vesztesége ellen
A brit Co-op szupermarketlánc mesterséges intelligenciát (AI) alkalmaz a tolvajok…
Tovább olvasom >