Szép jövő előtt a növényi alapú élelmiszerek piaca

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2025. 10. 01. 10:37
🎧 Hallgasd a cikket:

A Future Market Insights friss jelentése szerint a növényi alapú élelmiszerek globális piaca 2025 és 2035 között háromszorosára nőhet, értéke elérheti a 44 milliárd dollárt. A növekedés motorját környezeti, egészségügyi, etikai és technológiai tényezők együttesen képezik.

Az alternatív fehérjék továbbra is a növényi alapú piac mintegy 50%-át adják

A cikk a Trade magazin 2025/10. lapszámában olvasható.

A húshelyettesítők jelenleg a piac közel felét uralják, míg a borsófehérje a vezető alternatív fehérjeforrás. A jelentés kiemeli, hogy a növényi alapú tengeri ételek a legígéretesebb új kategóriák közé tartoznak.

A fogyasztók számára a tápanyagtartalom és az egészségesség a legfontosabb szempont: 65%-uk egészségügyi, 61%-uk fenntarthatósági okokból csökkenti a húsfogyasztást. Egy másik, az Innova Market Insights által készített jelentés szerint a vásárlók negyede követ flexitáriánus vagy húscsökkentő étrendet, míg ötödük teljesen elhagyta a húst.

A Statista szerint 2024-ben az amerikaiak 8,1 milliárd dollárt költöttek új növényi alapú élelmiszerekre – a kényelmi ételek forgalma csökkent, míg a „egészségesnek vélt” termékek, pl. a növényi joghurtok és fehérjeporok, 11%-kal nőttek.

Kapcsolódó cikkeink