Szép csendben lezárult a Sodexo-per, nagy szerencséje volt Magyarországnak

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 01. 20. 11:14

A magyar állam még 2012-ben lehetetlenítette el a francia cafeteria-cégeket, hogy a cégek csak a Szép-kártyát és az Erzsébet-utalványt tudják használni, ezért tíz éve húzódott a cégek által indított, hatalmas értékű per. A kormány eltitkolta, mekkora büntetést kellett kifizetnie.

Még 33,3 milliárdos kártérítéssel is jól jártunk

Egy céges beszámolóból derült ki, hogy lezárultak azok a perek, amelyeket tíz éve indított a magyar állam ellen három francia cafeteria-cég, miután törvényileg lehetetlenítették el itthon az Edenred, a Sodexo és a Le Chèque Déjeuner utalványainak használatát – vette észre a Telex. Az ügyben a három francia cég nagyjából 70 milliárd forintot követelt az államtól.

Magyarország az Edenrednek fizetni kényszerült, két céggel pedig peren kívül egyezett meg (Sodexo, Groupe Up). A megállapodásról a Sodexo számolt be, így mivel a magyar állam nem kommunikálta a kudarcot, a korábban Le Chèque Déjeuner nevű Groupe Uppal kötött megállapodásról semmilyen adat nincs.

A Telex azt írja: a magyar állam végül 33,5 millió euró (13,3 milliárd forint) összegű kártalanítást fizetett a Sodexo Passnak a cég beszámolója szerint, és ezzel az ügy lezárult. Korábban pedig 7 milliárd forintot fizetett az állam az Edenrednek.

A három ügy közül az Edenredé azért zárult le már jóval korábban, mert az a cég indította el a leggyorsabban az eljárást, és abban még másik ügyvédi iroda képviselte az államot. A másik két ügyben az új ügyvédi iroda viszont az időhúzásra játszott, és a stratégia be is jött.

A francia cégek ugyanis egy amerikai bírósághoz fordultak, amely meg is ítélt nekik összesen csaknem 70 milliárd forintnyi kártérítést, azonban idő közben az EU megtiltotta, hogy EU-s államok külső bíróság segítségével rendezzék az ügyeiket, vagy érvényesítsék annak döntéseit, amivel paradox módon Magyarországot támogatta az ügyben.

Így patthelyzet alakult ki, mert a franciáknak nemigen maradt eszközük a javukra hozott ítélet végrehajtatására, azaz nem volt más megoldás, mint egyezséget kötni még akkor is, ha a végül a magyar állam által titokban átutalt összeg csak a töredéke is annak, amit – sokévnyi kamattal együtt – az eredeti ítélet szerint a két cég kaphatott volna.

A Telex emlékeztet: bár a jelentősen csökkentett értékű kifizetés a magyar államkasszának és így közvetve a magyar adófizetőknek is jól jön, az ehhez hasonló ügyek ugyanakkor a befektetők szemében mindig rontanak a magyar gazdaság megítélésén.

Kapcsolódó cikkeink