Szép bevételt hozott a királyi esküvő a londoni kiskereskedőknek

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 05. 16. 12:12

Az első becslések szerint jót tett a londoni belváros kiskereskedelmének Vilmos herceg múlt havi esküvője.

Vilmos – Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, aki édesapja után a második a brit trónutódlási sorban – április 29-én esküdött örök hűséget polgári származású kedvesének, Catherine Middletonnak – a frigy megkötése óta viselt címe szerint Katalin cambridge-i hercegnőnek – az angol-brit monarchia ősi londoni koronázótemplomában, a parlamenttel szemközt emelkedő Westminster-apátságban.

A New West End Company, a Bond Street, az Oxford Street és a Regent Street – vagyis a legpatinásabb londoni bevásárlóutcák – 600 kiskereskedelmi vállalkozásának üzleti támogatására létrehozott szervezet kimutatása szerint a fényűző boltjairól és áruházairól világhíres negyed üzleti forgalma áprilisban 7,6 százalékkal emelkedett a tavalyi azonos hónapéhoz képest, miközben országos szinten stagnált a kiskereskedelmi értékesítés.


A New West End Company adatai szerint különösen a világraszóló esküvőre Londonba látogató külföldiek szórták bőkezűen a pénzt: ők fejenként átlagosan 596 fontot (180 ezer forintot) hagytak a londoni West End boltjaiban. A brit vásárlók jóval óvatosabbak voltak: a szervezet becslése szerint ők fejenként 120 fonttól szabadultak meg áprilisban a londoni belváros luxusáruházaiban. Más prognózisok szerint ugyanakkor a brit gazdaság egészének szempontjából nem lesz feltétlenül pozitív a hercegi esküvő mérlege. A munkaszünetté nyilvánított esküvői nap miatt a nagypénteki szabadnappal kiegészült négynapos húsvéti hétvége után a hercegi frigyet követő hétvége is négynapos volt, mivel május első hétfője Nagy-Britanniában hagyományosan szintén munkaszünet. A brit alkalmazottaknak így mindössze három nap szabadságot kellett kivenniük ahhoz, hogy nagypéntektől 11 napig folyamatosan vakációzhassanak.

A Capital Economics, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-befektetési elemző és tanácsadó csoport ezzel kapcsolatban már az esküvő előtt kimutatta, hogy az ilyen egyszeri pótlólagos munkaszünetek a történelmi tapasztalatok alapján meredeken csökkenthetik az egyes szektorok teljesítményét. A cég elemzői felidézték, hogy 2002 júniusában, amikor II. Erzsébet királynő aranyjubileuma – vagyis trónra lépésének 50. évfordulós ünnepségei – alkalmából szintén volt egy plusz munkaszüneti nap, a brit ipari termelés 4,2 százalékkal, a szolgáltatási szektor teljesítménye pedig 2,1 százalékkal esett vissza havi összevetésben.

A Capital Economics szerint az esküvői emlék- és ajándéktárgyakra költött pénzt a fogyasztók jó eséllyel más termékek vásárlásától vonták el, és a ház valószínűsítette azt is, hogy a britek az esküvőhöz köthető áprilisi fogyasztási többletkiadásokat a májusi költekezés visszafogásával ellentételezik. A brit gazdaság teljesítménye egyelőre rendkívül vérszegény. A brit statisztikai hivatal nemrégiben közölte, hogy részleges adatokra alapuló első becslése szerint 2011 első negyedében 0,5 százalékkal emelkedett a hazai össztermék (GDP) az előző negyedévhez képest.

A becslés nyomán enyhültek azok a piaci félelmek, hogy Nagy-Britannia – az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság – a 2008–2009-es, hat negyedévig tartó visszaesés után ismét recesszióba került. A tavalyi utolsó negyedévben azonban a brit GDP-érték éppen fél százalékkal csökkent, vagyis az idei első negyedévi, azonos ütemű növekedéssel a brit gazdaság ugyanott állt, ahol 2010 harmadik negyedévének végén is tartott, így összteljesítménye féléves időtávlatban gyakorlatilag stagnált – írja az MTI nyomán a Magyar Nemzet Online.

Kapcsolódó cikkeink