Szent Márton ünnepe Ópusztaszeren

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 09. 12:01

Libát terelhetnek, Márton-napi ínyencségeket kóstolhatnak, és azt is eldönthetik, kiforrott-e már a bor mindazok, akik szombaton ellátogatnak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba.

Az ókeresztény idők pannóniai születésű vértanú katonája, Szent Márton méltán népszerű a Kárpát-medence különböző katolikus vidékein, hiszen István király, Imre herceg és Gellért püspök 1083-as szentté avatásáig az egyetlen bizonyosan „hazai” védőszent volt, még akkor is, ha a római provinciában élő papnak a magyarsághoz életében nem volt köze. Ünnepnapjához két dolog, a liba és a bor kapcsolódik – közölte Kovács-Seregi Szabina, az emlékpark munkatársa.

A libator római szokás volt, onnan szivárgott be a keresztény hagyományba, a bor pedig körülbelül ekkorra forr ki, így a hordóba be lehet ütni a dugót. Innen a szegedi nagytájon ismert „borfujtó Szent Márton” elnevezés.

A Szent Vince Borrend közreműködésével megszervezett programon szombaton dél körül az ünneplő közönség muzsikaszóval vonul a skanzen közepén található olvasóköri épülethez. Az újbor kóstolása, értékelése után a szertartásos dugózás következik, majd libaterelő-versenyt tartanak.

A gyerekeket kézműves foglalkozások várják: készíthetnek kenőtollat, írhatnak díszes okleveleket lúdtollal, csuhéból babát formázhatnak, és az is kiderül, miként zajlik a tollfosztás.

A Márton napi ínyencségek sem maradnak el, lesz libazsíros kenyér, libatepertő lilahagymával, ízes libacomb, ínyencségnek sült gesztenye és tök, s ha hidegre fordul az idő, a forralt bor és a tea segíthet majd. A jó hangulatról muzsikusok gondoskodnak, és ki-ki táncra is perdülhet. Röviddel sötétedés előtt pedig jön a János-áldás, és a vendégek – kedvük szerint – egy pohárka bort felhörpintve vehetnek búcsút az emlékparktól. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink